ERC concorre a les eleccions del 21-D amb una candidatura pròpia. Però, segons ha avançat el diari Ara, els republicans han posat en marxa una marca blanca, 'Diàleg Republicà', i n'han farcit les llistes amb gent del partit o propera, a mode d’alternativa per poder accedir igualment al Parlament i portar el seu programa a la pràctica si, pel motiu que sigui, els jutjats o l’Estat invaliden o il·legalitzen la candidatura oficial d’Esquerra que encapçala Oriol Junqueras. De fet, la cúpula d’ERC no desmenteix que això sigui així i prefereix no fer cap comentari respecte d'aquesta llista, i alimenta d'aquesta manera la tesi que ‘Diàleg Republicà’ és una candidatura impulsada per la direcció dels republicans.

El partit ha estat legalitzat recentment i registrat al Ministeri de l’Interior, i a poc a poc i sense fer-ho públic, els republicans han recollit les signatures necessàries per poder presentar candidatura a les quatre circumscripcions. Tan gran és la vinculació de ‘Diàleg Republicà’ amb ERC que, tot i no tenir noms coneguts dels republicans, els noms que lideren les quatre llistes són de militants d’Esquerra i les seves joventuts. Emma Soler, cap de llista per Barcelona, és actualment la portaveu de les JERC a la Catalunya Nord; Cristina Casals, que lidera la candidatura a Tarragona, seria militant de base d’ERC segons el citat diari; Mariona Vilarroya és la portaveu de les JERC a la Bisbal de l'Empordà i número u per Girona, i Pol Oliva, militant d'ERC a Talarn, encapçalaria la llista per Lleida.

El pla s’ha portat a terme després que les darreres accions judicials i governamentals impulsades des de l’Estat contra l’independentisme hagin fet témer a ERC la possibilitat que les seves llistes acabessin invalidades o il·legalitzades a darrera hora i deixar d'aquesta manera els republicans sense opcions per entrar al Parlament. Així, ‘Diàleg Republicà’ només s’activarà i es demanaria el vot per a aquesta llista en cas que la candidatura de Junqueras no fos vàlida.