"Ens acusen d'incitar a la mobilització permanent, doncs miri, senyor fiscal, té raó, mobilització permanent!". Així ha replicat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, a la denúncia per un presumpte delicte de sedició que avui ha presentat la fiscalia arran les concentracions de dimecres a Barcelona, posteriors a l'operació policial contra el referèndum. Cuixart ha intervingut amb el president de l'Assemblea, Jordi Sànchez, davant dels concentrats a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per donar per finalitzada la protesta un cop han sortit en llibertat els empresonats dimecres.

La fiscalia de l'Audiència Nacional ha presentat avui una denúncia per un presumpte delicte de sedició en relació amb les manifestacions i protestes que s'han registrat a Barcelona des de dimecres. La denúncia no es dirigeix ​​contra ningú en concret però apunta als responsables de l'ANC i Òmnium.

Concentracio portes TSJC cuixart sanchez foto laura gomez05

"No ens amaguem de res, no tenim por i no n'hem tingut mai. Que ningú ho dubti, aquest cap de setmana, sortirem a penjar pancartes i banderoles. Som un poble lliure que fem el que ens dona la gana", ha assegurat Cuixart en dirigir-se als concentrats.

De la seva banda, el president de l'ANC ha assegurat que "avui Barcelona és exemple de dignitat democràtica a Europa". "Això no ho pot aturar ningú, ni cap fiscal ni cap Audiència", ha advertit.

Prèviament, en unes declaracions davant la premsa, Sànchez ha replicat a la denúncia de la fiscalia insistint que "tothom ha vist que no hi havia violència" en les concentracions de Barcelona, sinó una concentració cívica i pacífica. "Anar contra aquesta realitat és estúpid", ha assegurat abans de recomanar la lectura de l'escrit de la fiscalia a aquells que tinguin "ganes de riure" perquè hi "trobaran fragments impagables, propis d'una novel·la d'humor, que no sonen al que Barcelona ha viscut aquests dies".

També Cuixart ha assegurat que, amb l'escrit de la fiscalia s'està fent un "ridícul espantós, utilitzant una terminologia que no és adequada per l'època ni està d'acord amb el que passa als carrers de Catalunya. El president d'Òmnium ha assegurat que no tenen por perquè el que estan fent és "en legítima defensa" i a partir d'entitats democràtiques, amb direccions escollides democràticament.

Amb tot, les cares de preocupació eren evidents avui entre els responsables de l'entitat, conscients que ara la fiscalia els apunta, i no només als seus màxims responsables.

Sànchez ha admès en les seves declaracions que la qualificació de "fets tumultuosos" amb què des del Govern espanyol i la fiscalia es descriuen les concentracions de Barcelona té com a objectiu obrir la porta a l'aplicació del Codi Penal per acusar per sedició determinades entitats i persones. 

Tant en les declaracions prèvies com en la intervenció davant dels concentrats, Cuixart ha assegurat que no tenen "cap tipus de vocació de martiri" i que darrera d'ells hi ha "centenars de milers de persones" disposades a rellevar-los. "Que tothom tingui ben clar, i sobretot la fiscalia i el govern espanyol, que quan ens ataquen a un de nosaltres, ataquen tot el poble de Catalunya", ha advertit.

"Passi el que passi, coratge, organització, serenitat, estem guanyant", ha reclamat. Al passeig Lluís Companys, en finalitzar l'acte, els barcelonins que es preparen per participar en la festa de la ciutat començaven ja a omplir l'espai que aquesta nit ocupaven els concentrat. Molts s'han limitat a plegar, de moment, l'estelada per sumar-se a la festa major.