El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, considera que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que inhabilita Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau ajuda a “esvair els dubtes dels qui pensaven que podien incomplir lleis i sentències sense que passés res”. En declaracions als periodistes després de reunir-se amb el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, Millo ha afegit que ara tothom sap que quan s’actua al marge de les regles de joc s’han de rendir comptes amb els tribunals. En canvi, Millo no ha volgut valorar que tots els membres del Govern vulguin signar el decret de convocatòria argumentant que no li correspon valorar “possibles discrepàncies” dins l’executiu català.

Millo no ha volgut comentar el contingut de la sentència del 9-N al·legant que no valora sentències dels tribunals sinó que les respecta. Però sí que ha volgut presentar la sentència del 9-N com una decisió que “ajuda molt” a esvair dubtes dels qui es pensaven que podien incomplir les lleis sense que això tingués conseqüències. “Quan algú voluntàriament i a consciència decideix incomplir lleis i sentències sap que té conseqüències i que haurà d’acabar passant comptes amb la Justícia. Si hi havia dubtes per part d’alguns, ara ja no hi ha dubtes. Ningú pot dir que no ho sap o no està segur”, ha afegit.

Davant d’aquesta situació, Millo ha conclòs que és millor transitar per un altre camí, el de la via dialogada, que no pas seguir pel camí de la “confrontació” de les lleis. 

Preguntat per la voluntat del Govern de signar de manera col·legiada la convocatòria del referèndum, Millo no ha volgut entrar a valorar el que ha revelat aquests dimecres el vicepresident de l’executiu català, Oriol Junqueras, en una entrevista a Rac 1. “No em correspon a mi valorar possibles discrepàncies o diferents punts de vista dins d’un govern”, ha argumentat per després afegir que “un referèndum d’independència no es pot fer”. De tota manera, ha assegurat que manté la seva confiança que el Govern actuarà sempre d’acord amb la legalitat vigent, respectant les regles del joc, l’estat de dret i la democràcia malgrat el “soroll” dels últims dies.

També ha confiat que es modificarà la disposició addicional 31 dels pressupostos que el Consell de Garanties Estatutàries ha considerat inconstitucional. Millo creu que el text que el Parlament acabarà votant la setmana s’ajustarà al dictamen del Consell de Garanties. “No puc imaginar un escenari diferent per part del Govern i dels grups parlamentaris que no sigui donar compliment , com sempre s’ha fet, d’allò que ha dictaminat el Consell de Garanties”, ha reblat.