635839686552096095w

Després que Podemos finalment no hagi inclòs al seu programa la celebració d'un referèndum vinculant a l'escocesa, a Catalunya Sí que es Pot i a la marca catalana de Podem, En Comú Podem (ECP), encapçalada per Xavier Domènech i tancada per Ada Colau, no perden la calma. A CSQP asseguren que establir al programa que "asseguraran el dret dels governs autonòmics de celebrar consultes a la ciutadania sobre l'encaix territorial del país" i "avaluaran i debatran sobre les experiències del Regne Unit i del Canadà" és un compromís explícit de Podemos a favor del dret a decidir. A més, manté que si la formació de Pablo Iglesias no celebra un referèndum pactat amb l'Estat l'any 2016, donaran suport a "manifestacions més enèrgiques" a Catalunya per reclamar-lo.

"Compromís ferm" d'Iglesias

En Comú Podem ha reconegut a El Nacional que "és obvi que el referèndum a l'escocesa no surt al programa" de Podemos, tot i que asseguren que el de Pablo Iglesias és "un compromís ferm a favor d'una consulta", que ha reiterat "dia sí dia també" als mitjans de comunicació. Afirmen que el segueixen considerant un aliat, i que, de tota manera, si aspiren a obtenir grup parlamentari propi és per pressionar Iglesias que compleixi la seva promesa.

Per aconseguir grup parlamentari propi la llei electoral estableix que cal obtenir 15 diputats dels 47 que reparteix Catalunya, i en cas de no arribar-hi, obtenir 5 diputats sempre que s'assoleixi un 15% dels vots a totes les circumscripcions on es presenti o un 5% de vots al conjunt de l'Estat. A les eleccions del 2011 el PP va impedir que Amaiur tingués grup parlamentari propi perquè es va quedar a unes dècimes del 15% de vot a la circumscripció de Navarra.

Consulta amb la Constitució actual

Pablo Iglesias ha manifestat recentment, per primera vegada, que una consulta a Catalunya es podria fer mitjançant l'ordenament jurídic actual, utilitzant l'article 92 de la Constitució, com ja va contemplar el Consell Assessor per la Transició Nacional el 2013 per dur a terme la consulta del 9N dins de la legalitat espanyola. Xavier Domènech ho ha ratificat avui a Tarragona. Tot plegat després que tot just fa sis mesos, en campanya per les eleccions municipals de 2015, Iglesias assegurés que no hi podia haver referèndum amb la Carta Magna actual: "Si no s'obre un procés constituent al conjunt de l'Estat, [el referèndum] no té recorregut jurídic", deia aleshores.

Ni referèndum ni procés constituent

El programa de Podemos a les generals enterra també aquest procés constituent que tan present ha estat en el vocabulari de la formació durant aquest any electoral –i que ja van incloure al seu manifest fundacional– i opta per reformar la Constitució. Podemos justifica aquest canvi perquè, diu, "no hi ha una majoria social a favor" d'una carta magna nova, sinó a favor d'una reforma.

ECP presenta el programa diumenge

La marca catalana de Podem, En Comú Podem, assegura a El Nacional que portarà el referèndum pactat al seu programa, que està acabant de redactar amb les propostes i aportacions de les xarxes socials i altres canals de participació i que presentarà oficialment diumenge 29 de novembre.