Telèfon iPhone, iPad, ADSL al domicili particular, targetes de 3.000 euros per pagar els taxis... Aquests són només alguns dels complements que cadascun dels diputats rep a l'inici de la legislatura, només recollir la seva acta que l'acredita com a membre del Congrés.

Tot i anar de cap a unes noves eleccions el pròxim 26 de juny, els parlamentaris no hauran de tornar aquest "kit tecnològic" perquè avui l'equip tècnic de la cambra ha decidit que el més "pràctic" és que continuïn amb tots aquests aparells fins que es conegui si repeteixen escó, és a dir, com a mínim durant dos mesos més.

En cas que no fos així, hauran de tornar tots els útils, però el Congrés també els donarà la possibilitat de poder comprar-los. Això sí, aquesta vegada serà a preu de mercat perquè només els hauran utilitzat durant poc més de sis mesos i estaran quasi nous. Cal recordar que quan va acabar l'última legislatura, la cambra va acabar regalant els iPhones als diputats de l'anterior legislatura sota l'argument que, com que ja estaven inclosos en el pla de telefonia, no tenien cap cost extra per a ells, i els van cobrar 50 euros per cada iPad que es quedaven.

Indemnització de transició

La Mesa també ha acordat mantenir la indemnització de transició, és a dir, el salari íntegre de tots els membres de la cambra baixa fins al dia de les eleccions. 

Els diputats rebran l'assignació constitucional de 2.813,87 euros al mes, sumada a la quantitat que perceben en funció de la província d'on vénen, que són 1.823 euros i 870 pels electes per Madrid. A tot això, també s'hi ha d'afegir els complements pels càrrecs en les diferents comissions, que van dels 1.046 euros pel portaveu fins als 1.431 euros pel president. 

Ningú rebutja iPhones ni iPads

El 10 de gener, quan la majoria dels diputats van anar a recollir les actes, cap membre de cap partit polític va rebutjar ni els telèfons, ni les tauletes d'Apple perquè "són eines de treball". Això sí, els dos partits de la "nova política" que van entrar el 20D amb força en l'arc parlamentari van refusar alguns d'aquests complements.

Podemos va rebutjar el cotxe oficial del grup parlamentari, l'ADSL a casa, els beneficis econòmics extraparlamentaris —als quals tenen dret una vegada perden la condició de diputat, com la pensió pública o un complement d'ingressos- i la targeta de taxi de 3.000 euros.

No van renunciar al complement econòmic pels diputats que resideixen fora de Madrid, fixat en 1.820 euros, però sí que el van limitar a 850 euros. També van decidir limitar-se el salari i les dietes per despeses, però com que a moltes no s'hi pot renunciar, donen els diners restants a diferents causes. Finalment, els de la formació lila no van refusar la pòlissa d'assegurances que el Congrés posa a la seva disposició, però sí que van decidir restringir-la.

Ciutadans va acceptar tots els complements de la cambra baixa, menys el cotxe oficial del grup i l'ADSL al domicili particular, mentre que el PSOE va provar de fer un pas endavant deixant a disposició de tothom qui ho necessités els cotxes oficials que pertoquen als càrrecs socialistes amb dret a utilitzar-ne un quan així es requereixi.

Pel que fa als partits catalans, Democràcia i Llibertat i tots els diputats d'ERC menys un també van renunciar a l'ADSL a casa.