El Tribunal Constitucional ha avalat la llei de Seguretat Nacional que obliga les Comunitats Autònomes, en cas de crisi, a aportar els seus mitjans a l’Estat. La Generalitat va recórrer contra aquesta llei fa un any, però el TC ha rebutjat pràcticament la totalitat del recurs.

En la decisió, publicada avui al BOE, subratlla que no suposa una adscripció del Mossos a les autoritats estatals i que es tractaria d’un sistema de coordinació “temporal”.

La llei aprovada el 2015 amb els vots de PP i PSOE autoritza l’Estat per mobilitzar els Mossos o les policies locals i autonòmiques en cas de crisi.

El Govern de la Generalitat va recórrer davant del TC tres preceptes, el que estableix que el Govern és l’encarregat de dissenyar l’estratègia de seguretat nacional, el que atorga al president del govern espanyol la competència de declarar la situació d’interès per a la seguretat nacional i el que estableix l’obligació de totes les autoritats d’aportar mitjans humans i materials per respondre davant d’aquesta situació.

El TC en la seva sentència rebutja que hi hagi una invasió competencial tot i que puntualitza que l’obligació d’aportar recursos humans i materials no es tradueixi en una “adscripció del Mossos a les autoritats estatals” atès que una situació de crisi és, per definició, temporal.