El rei Felip VI firmarà aquest dimecres al Palau de la Zarzuela el decret de convocatòria de les eleccions del 26 de juny, que es publicarà posteriorment al Butlletí Oficial del Estat (BOE) perquè comencin a córrer legalment els diversos terminis davant dels nous comicis.

Felip VI rebrà a la Zarzuela a les 9:30 hores el president del Congrés, Patxi López, segons han informat fonts parlamentàries, i procedirà a la firma d'aquest decret.

La Constitució atorga al president del Govern la potestat de dissoldre les Corts i convocar noves eleccions, però Mariano Rajoy no ho pot fer en aquesta ocasió a causa que està en funcions.

Procés regulat per la Constitució

Per això, segons recull la Constitució, en no haver estat possible que un candidat obtingués els suports necessaris per ser investit, és el Rei el que dissol les Cambres i convoca noves eleccions amb la ratificació del president del Congrés.

Malgrat aquesta circumstància, el Govern en funcions ha estat col·laborant amb la Secretaria General del Congrés en la redacció del decret de convocatòria de les eleccions, segons han informat fonts de l'Executiu.

Aquestes fonts calculen en unes tres hores el temps que transcorrerà des de la firma del decret per part del Rei fins a la seva publicació al BOE, amb la qual cosa aquest tràmit estarà completat previsiblement a primera hora de la tarda.

Les Corts es constituiran a mitjans de juliol

Al decret s'haurà d'incloure la data de constitució de les Corts, que ha d'estar compresa dins dels vint-i-cinc dies posteriors als comicis i que les diverses fonts apunten que serà el 19 o el 20 de juliol.

També es recollirà al decret el nombre d'escons que es triaran en cada circumscripció i que només inclourà una modificació respecte al repartiment que hi va haver el 20 de desembre, ja que a causa de variacions al cens de població, la circumscripció de València guanyarà un escó (en passarà de 15 a 16) i la de Lleó en perdrà un (se n'elegiran 4 en comptes de 5).

Amb la publicació al BOE del decret de convocatòria quedaran ja fixats els diversos terminis per a aquesta cita amb les urnes, que se celebrarà, tal com estipula la normativa, 54 dies després.

Vot per correu

Així, aquest mateix dimecres es podrà començar a demanar el vot per correu; el 13 de maig és el termini límit perquè els partits que decideixin anar en coalició ho comuniquin; i el 23 de maig és l'últim dia per presentar les candidatures.

La campanya electoral començarà les 00:00 hores del 10 de juny, el dia 20 d'aquell mes serà l'última en què es podran publicar enquestes electorals, el 24 conclourà la campanya, el 25 serà la jornada de reflexió i l'endemà es desenvoluparà la jornada electoral.