El PP ha admès aquest dimarts que no "comparteix" la decisió del tribunal que jutja la primera època de la trama Gürtel (1999-2005) de citar Mariano Rajoy com a testimoni. Al seu entendre, hi ha una "clara intencionalitat política" en aquesta decisió i, de fet, afirma que l'associació ADADE està liderada per dues persones "molt conegudes per la seva proximitat" al PSOE.

"El Partit Popular respecta, però no pot compartir la decisió adoptada per la majoria del tribunal. El PP espera conèixer la resolució judicial i la seva fonamentació abans de poder establir-ne una valoració detallada", assegura en un comunicat que ha difós unes hores després de conèixer-se aquesta citació.

En concret, el tribunal ha acceptat citar a declarar en qualitat de testimoni Rajoy perquè certifiqui si va existir una caixa B al PP durant la seva etapa de secretari general i com a director a diverses campanyes electorals. Aquesta decisió es produeix malgrat la posició contrària tant de la Fiscalia com de l'advocat de l'Estat, l'advocat del PP i diversos lletrats de la defensa.

Contradicció doctrinal

En aquest sentit, el PP destaca que la decisió adoptada "contradiu clarament" la seva pròpia doctrina, de febrer i octubre de 2016, en la qual el mateix tribunal va rebutjar el testimoni de Mariano Rajoy amb l'argument que no era "ni pertinent, ni útil" per a la causa.

A més, recorda que l'instructor de la causa, Pablo Ruz, també va rebutjar al seu dia el testimoni sol·licitat per la mateixa acusació popular "per endevinar-se en la motivació de la sol·licitud" un interès il·legítim i de caràcter extraprocessal.

Segons el PP, aquests arguments han estat "ratificats" tant pel Ministeri Fiscal com per l'Advocacia de l'Estat. Per això, el partit "vol significar el caràcter absolutament excepcional de l'admissió d'una prova testifical sol·licitada per l'acusació popular en contra del criteri de la Fiscalia".

"El PP posa en evidència l'error al que indueix l'acusació popular en fer ús d'al·legacions falses i atribuir a Rajoy unes funcions que no corresponien als seus càrrecs i responsabilitats orgàniques", afirma en l'esmentat comunicat, que ha recollit Europa Press.

Com un més dels 300 testimonis

El PP diu que, encara que Rajoy ha estat citat com "un més dels 300 testimonis" admesos en la causa i "sense que se li atribueixi cap tipus de responsabilitat en els fets que es jutgen", aquesta declaració del president del partit "és una mostra del procés mediàtic que l'acusació popular d'ADADE pretén seguir".

"Considerem que tot això suposa una situació d'abús de dret, per tal com una petició amb clara intencionalitat política s'emmascara sota un interès jurídic inexistent", recalca el Partit Popular.

En aquest sentit, subratlla que l'Associació ADADE està liderada per dues persones, Javier Ledesma i Mariano Benítez de Lugo, "molt conegudes per la seva proximitat al Partit Socialista". "Aquesta formació política sempre s'ha sumat a les peticions d'ADADE", diu el PP, que acaba el comunicat reiterant el seu respecte a les decisions dels tribunals i manifesta "la seva voluntat de col·laboració amb la justícia".