El Pacte Nacional pel Referèndum impulsat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es reuneix per segona vegada aquest dimecres al Parlament a les 16 hores, en ple debat sobre si cal avançar la data de la votació, prevista pel Govern per al setembre.

La plataforma es va crear el 23 de desembre del 2016 per aglutinar el Govern i els partits i entitats econòmiques i socials favorables al referèndum, per eixamplar la base de partidaris d'aquesta consulta a Catalunya, a tot Espanya i entre la comunitat internacional.

Fonts del Pacte consultades per Europa Press han explicat que a l'ordre del dia hi ha  abordar el pla de treball de la plataforma en els pròxims mesos, a més de debatre el manifest fundacional que el grup promotor del Pacte va donar a conèixer la setmana passada.

Aquest manifest insta els governs català i central "a superar les dificultats polítiques i els apriorismes, i a aconseguir finalment l'acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries" per a un referèndum.

Tot i que no està previst a l'ordre del dia, la reunió se celebra amb els partits independentistes i el Govern preveient un avanç de la data del referèndum, cosa que no té un aval unànime entre els integrants del Pacte.

Recels dels comuns

El principal problema d'avançar el referèndum és que té els recels dels 'comuns', l'espai polític que lidera l'alcaldessa Ada Colau, i que és un dels membres destacats d'aquest Pacte. Aquest cap de setmana els 'comuns' ja van advertir que són ferms defensors del referèndum però sense donar "xecs en blanc" a la Generalitat i als partits independentistes per abordar-lo de qualsevol forma.

Els dos protagonistes de la reunió d'aquest dimecres tornen a ser Puigdemont i Colau, i també hi assisteix la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els dirigents de les principals organitzacions sobiranistes: ANC, Òmnium i l'AMI, entre d'altres.

El Govern també està representat pel vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras; la portaveu i consellera de Presidència, Neus Munté; el conseller d'Afers Estrangers, Raül Romeva; la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el conseller de Justícia, Carles Mundó.