El Congrés dels Estats Units també va debatre ahir sobre Catalunya i el procés independentista. Per ser més exactes, va ser el comitè d’Afers Exteriors de la Cambra dins del subcomitè d’Europa el que va abordar la política dels EUA en relació als moviments d’autodeterminació. Just el mateix dia que al Congrés dels diputats es debatia sobre la unitat d'Espanya.

De les intervencions registrades qui va dedicar més espai a Catalunya és el doctor Paul Williams. Aquest professor de Dret i Relacions Internacionals de la American University va explicar que després d’Escòcia, Europa ha de fer front ara a una crisi independentista a Catalunya.

En aquest sentit, va explicar la convocatòria del 9N i la participació de 2 milions de persones en aquella consulta no vinculant. Va explicar l’argumentació legal en la qual es va recolzar el president Artur Mas i el recurs posterior del president Mariano Rajoy al Tribunal Constitucional. Però també, l’estratègia catalana de buscar un reconeixement internacional basat en la demanda al carrer.

“Si la UE nega el reconeixement de Catalunya, això pot generar un conflicte econòmic crònic al cor d’Europa que dreni capital polític i recursos econòmics d’un país econòmicament fràgil, Espanya”, va advertir Williams.

En aquest sentit, va assenyalar el debat en relació a la pertinença a la UE i al manteniment de l'euro. “Set milions de catalans podrien conservar la seva ciutadania a la UE, mentre viuen fora de la UE”, va advertir en el cas d'un no-acord. “A més, en molts Estats europeus, el no reconeixement seria percebut com antidemocràtic”, va afegir, la qual cosa al seu entendre seria difícil de justificar tenint en compte que tres dotzenes d’Estats han aconseguit el reconeixement per part d’Estats membres de la UE els darrers vint anys.

Per altra banda, però, va advertir que en cas de prosperar la independència de Catalunya podria atiar altres debats similars a Bèlgica, Xipre, Eslovàquia, Romania, i Itàlia...