L’exministre de la UCD i divulgador científic Eduard Punset ha publicat avui un article al diari Público titulat "Carta al president de la Generalitat: Vull que em deixin votar" en què es declara “completament a favor de celebrar el referèndum de l’1 d’octubre, pel simple fet democràtic (el substantiu és important) que tenim tots els ciutadans de Catalunya a exercir el nostre vot”. “Purament i simplement: no poden impedir el meu ni el de ningú. Vull que em deixin votar”, assegura.

Punset és jurista i economista. Va ser conseller de la Generalitat provisional, i posteriorment va ocupar un escó al Parlament per la UCD, al Congrés, per CiU com a independent, i al Parlament Europeu pel CDS. És pare de Carolina Punset, diputada al Parlament Europeu per Ciudadanos.

Precisament, a l’article recorda el seu paper com a ministre per a les Relacions amb les Comunitats Europees (1980-1981) al primer govern democràtic de Suárez i la seva funció com a conseller d’Economia i Finances de Josep Tarradellas. Explica que va ser un moment “en què calia reconèixer i acceptar l’ajuda de tots aquells que havien optat per no seguir on abans”, entre els quals, el de Suárez és un exemple paradigmàtic per comprendre aquesta “transició i canvi de paradigma”.

“Però en la seva majoria també és cert que no van acabar d’entendre, i potser tampoc d’acceptar, una segona Transició, a la qual es devien, com a culminació de la primera”, afegeix. Aquesta segona Transició havia d’haver servit per treballar de forma clara per la separació de poders, la no ingerència entre poder legislatiu, judicial i executiu "i, al cap i a la fi, l’invent d’una nova democràcia espanyola” que mirés cap a un futur molt més obert i no “com un mirall permanent del passat”.

Per aquesta raó, assenyala, va acceptar assumir el paper de ministre del gabinet de Suárez, “per participar en la primera Transició, i per, justament, remar cap aquest intent d’obertura mental i de millora democràtica, tan absolutament trencadora”. “I això, en un país on tot, o pràcticament tot, en molts àmbits, sense anar més lluny el polític, segueix encara per fer o a mig fer”, afegeix.

És seguint aquest fil que reclama que el deixin votar: “Han hagut de transcórrer molts anys perquè, ara, com a català, doni mostres del meu reconeixement i gratitud a l’actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont, així com al vicepresident, Oriol Junqueras, i a tota la junta de Govern, per seguir remant en la mateixa direcció democràtica”.