Després que la Mesa del Congrés dels Diputats es va mostrar incapaç de prendre una decisió sobre la ubicació dels grups a l’hemicicle, ajornant la distribució d'escons fins la setmana que ve, En Comú Podem ha defensat la possibilitat que siguin els seus diputats –adscrits al Grup parlamentari de Podem– els que ocupin aquest espai.

De fet, des que CDC –actual PDC– va perdre la condició de Grup Parlamentari, guanya pes la possibilitat que aquests diputats –ara adscrit al Grup Mixt– siguin desplaçats a les últimes files de l’hemicicle, al galliner, deixant un espai ambicionat per diverses forces, ja que històricament aquesta formació ocupava un espai molt visible al terç central de l’hemicicle.

És en aquest sentit que la diputada d'En Comú Podem, Lucía Martin, ha fet valer la condició de “primera força catalana” per a la seva formació per defensar el seu dret a ocupar l’espai. En declaracions a TV3, Martin ha vist “lògic” que ECP “estigui en aquell espai de més visibilitat”, per afegir que cal “assumir el resultat electoral" i advertint que el partit encapçalat per Francesc Homs no estarà integrat en cap grup parlamentari.

"Se suposa que en funció del teu suport electoral et col·loques a la cambra. Això que és tan evident, doncs ho has de negociar", ha lamentat Martin, que no entén que els diputats convergents vulguin passar per davant dels d'En Comú Podem.

Primera força catalana

Com a primera força a Catalunya en les passades eleccions estatals, els comuns aspiren a tenir un lloc de més visibilitat que la resta de forces polítiques catalanes, tot i que no han aconseguit formar un grup parlamentari propi a la cambra. Precisament aquesta és una altra de les crítiques que Martin fa a CDC i també a ERC, que van decidir no participar de la proposta de col·locar el líder dels comuns, Xavier Domènech, com a president del Congrés.

"Teníem una proposta que hagués facilitat que En Comú Podem hagués tingut grup propi. També que CDC hagués tingut grup propi. Però CDC va decidir posar Ana Pastor de presidenta. Aquí a Catalunya s'omplen la boca de ruptura i a Madrid fan presidenta una diputada del PP", ha assenyalat.

Pel que fa a les crítiques que les confluències d'esquerra han rebut darrerament per part del món independentista, Martin ha considerat "totalment esbiaixat" que s'etiquetin els comuns com a contraris al procés constituent, després que al Parlament, Catalunya Sí Que Es Pot votés en contra de les conclusions de la comissió d'estudi corresponent. "Una altra cosa és que no avalem el processisme ni el full de ruta", ha matisat, en línia amb les opinions de Gerardo Pisarello sobre la qüestió.

"El Born s'utilitza per desgastar l'Ajuntament"

Per últim, la número 2 d'En Comú Podem ha lamentat que s'estigui fent servir l'exposició sobre el franquisme que prepara l'Ajuntament al Born Centre Cultural per "desgastar" Barcelona en Comú. "És una exposició que pretén denunciar la impunitat del franquisme", ha subratllat. Segons ella, la polèmica "no busca el debat de fons sinó desgastar l'Ajuntament", perquè no creu que cap dels crítics pensi realment que Ada Colau i el seu equip defensin el feixisme. "Més aviat és un ajuntament anti-franquista i republicà", ha sentenciat.