L’expresident del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Miguel Ángel Gimeno és el nom que el president, Carles Puigdemont, ha proposat per dirigir l’Oficina Antifrau, segons ha pogut saber El Nacional. El cap de l’executiu català ha comunicat la seva proposta a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, aquesta mateixa tarda, en una breu reunió al seu despatx a la cambra catalana, i en les properes hores ho traslladarà als responsables dels diferents grups parlamentaris.

La voluntat és que el nomenament es pugui votar al Parlament en el ple que ha començat aquesta tarda, el darrer del curs polític, que està previst que acabi dijous. Per aquesta raó, demà, a dos quarts de nou del matí, es reunirà la Comissió d'Afers Institucionals de la Cambra catalana, abans que es reprengui el ple, per fer la preceptiva comunicació de la proposta. A la comissió li correspon, segons la Llei de l'Oficina Antifrau, avaluar la idoneïtat de la proposta "amb relació a les condicons requerides per al càrrec".  

Gimeno, considerat un magistrat progressista, és membre de Jutges per la Democràcia, i el passat mes de desembre va optar a repetir com a president del TSJC, però finalment el Consell General del Poder Judicial va designar per substituir-lo en el càrrec Jesús María Barrientos.

La direcció de l’Oficina Antifrau està vacant des que l’anterior responsable, Daniel de Alfonso, va ser revocat en el càrrec arran de les converses que va mantenir amb el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que es van fer públiques durant la darrera campanya electoral fent evident la guerra bruta de l’Estat contra el procés independentista.

Des que va ser revocat en el càrrec a finals del passat mes de juny, dirigeix l'Oficina la qui havia estat directora adjunta, Maite Masià. El director de l’Oficina és nomenat pel Parlament a proposta del president de la Generalitat, en nom del Govern, i ha de rebre el suport de tres cinquenes parts del ple del Parlament en primera votació o la majoria absoluta, en segona.

Gimeno va néixer el 4 d'octubre de 1950 a Binèfar (la Llitera). Va estudiar Dret a la Universitat de Lleida i a la de Barcelona, i va ingressar a la carrera judicial l'any 1987. En tot moment exercint a Catalunya, el seu primer destí fou el Jutjat núm. 3 de l'Hospitalet de Llobregat. L'any 1993 va ingressar a l'Audiència de Barcelona i poc després va ser-ne el president de la secció sisena.

L'octubre del 2010 va ser escollit president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en substitució de Maria Eugènia Alegret. Dels vint-i-un membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), tretze van votar a Gimeno, set Alegret, i un en blanc. El tercer candidat, Joaquín Bayo Delgado, no va aconseguir cap sufragi.

El gener del 2016, el ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va decidir relegar Gimeno i el va substituir pel fins aleshores president de la secció vuitena de l'Audiència Provincial de Barcelona, Jesús María Barrientos, de l'Associació de Jutges i Magistrats Francisco de Vitoria.

La conseqüència d’aquesta decisió és que Gimeno no va poder investigar ni jutjar els membres del Govern per no haver acatat la inconstitucionalitat de la declaració independentista del 9 de novembre del 2015. També va ser apartat de la instrucció de la causa contra l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera Irene Rigau per la consulta del 9-N.

D'aquesta manera, Barrientos va ser l’encarregat d'executar les ordres del Tribunal Constitucional sobre el procés sobiranista i d'estudiar la querella contra l'expresident Artur Mas pel 9-N.

Quan el 12 de gener els aspirants a la presidència del TSJC van sotmetre's a diverses entrevistes, Barrientos va ser el més contundent a l'hora de tractar la "preocupant situació" provocada per l'acord de desconnexió independentista —de fet, va ser l'únic que va treure el tema per iniciativa pròpia— i va indicar que "aquest escenari futur de ruptura de les relacions al camp institucional de la comunitat autònoma" provoca un marc "molt delicat des de la perspectiva del càrrec".