Els diputats de Podem integrats al grup parlamentari de SíQueEsPot s'abstindran en la votació de la llei del referèndum, han informat el partit aquest dimarts en un comunicat.

L'acord l'ha pres aquesta tarda el Consell Ciutadà Català i afecta el secretari general, Albano-Dante Fachin, i els diputats Joan Giner, Jéssica Albiach i Àngels Martínez.

Els diputats traslladaran aquesta decisió a la resta del grup parlamentari per provar de consensuar una posició conjunta que giri entorn d'aquesta abstenció.

Una part del consell ha proposat de votar a favor de la llei, però ha estat una minoria davant la majoria que han apostat per l'abstenció —un 70%—.

El consell ha valorat que el text que empara la consulta prevista per a l'1-O "no és l'instrument que Catalunya necessita per resoldre la seva situació política respecte a la resta de l'Estat".

"Es tracta d'un referèndum unilateral que no interpel·la a la totalitat de la població catalana", lamenten i afegeixen que no compleix totes les garanties polítiques i jurídiques ni té el reconeixement internacional necessari.

Raonen que, com a partit que sempre ha defensat l'exercici de donar veu a la ciutadania per resoldre els problemes polítics, Podem "no pot oposar-se" a aquesta llei, malgrat no compartir el seu contingut. Podem entén la convocatòria com un acte de mobilització política ciutadana legítima i crida a participar-hi.

La decisió és "ferma" independentment de ho digui la resta dels diputats de SíQueESPot, el portaveu del qual, Joan Coscubiela, ha explicat aquest dimarts que es buscarà el consens, però que cal assumir que l'expressió de la pluralitat del grup es podria donar en la votació.