Susana Díaz ha llançat una crítica contundent pels resultats del 26-J durant el comitè federal del PSOE d'aquest dissabte a Ferraz. La presidenta andalusa considera que cal una reconstrucció profunda del PSOE i aposta per recuperar l'espai com a formació majoritària per l'esquerra. "No hem recollit ni un sol vot d'aquest milió de vots que ha perdut [Unidos Podemos]. I no ho hem rebut perquè hem difuminat molt el nostre projecte, perquè la nostra possibilitat de governar era arribar a un Govern amb Podemos. És hora de recuperar les nostres senyes d'identitat", ha afirmat davant dels seus companys.

Díaz és coresponsable de la caiguda de 5 diputats en la repetició dels comicis. El passat 26-J el PSOE va quedar-se amb 85 parlamentaris dels 90 que havia obtingut el 20-D. A Andalusia se'n van perdre 2 i la formació socialista va quedar per darrere del PP. La baronessa ha instat els socialistes espanyols a pensar per què han perdut "un projecte majoritari". "Hem d'afinar més en les nostres aliances, d'arribar a la gent jove, d'arribar a gent d'esquerres i centre esquerra", ha assegurat.

El focus de la seva crítica rau en la sensació que Ferraz estaria treballant més per guanyar a Podemos que no pas al Partit Popular. "Jo no vull guanyar a Podemos, jo vull guanyar aquest país", ha afirmat. Susana Díaz reconeix el mèrit d'haver esmorteït la possibilitat del sorpasso, però lamenta el declivi de la formació en el darrer any electoral. "Ens hem salvat per la campana. En les eleccions europees el PP ens va treure tres punts i tretze li trèiem a Podemos, cinc li trèiem a Podemos amb IU. I avui estem a deu del PP i amb Podemos a dos", ha apuntat. 

Díaz defensa que no hi hagi noves eleccions, però es manté ferma en la línia oficial de no facilitar la investidura a Mariano Rajoy i romandre a l'oposició. Conscient que la seva autonomia ha registrat uns resultats pitjors que el 20-D, ha fet saber la lleialtat a Pedro Sánchez en les decisions que es prenguin d'ara endavant sobre la formació de govern. "Cal que ho fem amb claredat, des de les nostres conviccions i no des del tacticisme, sinó des de les conviccions profundes del que som", ha assegurat.

La nota discordant en el discurs de la presidenta andalusa ha estat marcada per la guerra sobre què farà el PSOE quan Rajoy fracassi en les dues voltes al ple d'investidura. Díaz ha reiterat el 'no' per activa i passiva al Partit Popular. Però una de les sentències ha emulat per moments la posició de l'expresident Felipe González. González va indicar que el PSOE s'hauria d'abstenir perquè governi el PP. "L'escenari ha canviat. Està en joc no només la investidura, sinó també la governabilitat d'Espanya. No som crossa ni suport de ningú. Només dels interessos d'Espanya", ha tancat. Quins són aquests interessos no està clar.