El catedràtic de Dret Constitucional de la UAB i un dels impulsors de Ciutadans, Francesc de Carreras, ha recordat avui que "encara que sona fatal" la Constitució preveu aplicar l'"estat de setge" quan es posi "en perill la integritat del territori" i que això "seria d'aplicació" a Catalunya.

En una entrevista en la COPE Catalunya, Carreras també ha afirmat que "la reforma constitucional necessita un gran consens" que ell veu "absolutament impossible".

Sobre el procés independentista, De Carreras ha considerat, segons un comunicat de l'emissora, que "no hi ha possibilitat legal de suspendre l'autonomia", però ha recordat que l'article 155 de la Constitució diu que "si es prenen decisions que afectin de manera greu a l'interès general (...) el govern de l'Estat pot donar ordres a les autoritats catalanes que estan incomplint això perquè compleixin".

També ha recordat que "no podem oblidar, encara que sona fatal, sona a cop d'estat, però no ho és, l'estat de setge que està previst a la llei d'estats d'alarma, excepció i lloc en els articles 116 i 55 de la Constitució i que es va fer immediatament després del 23-F de l'any 81, per dir, davant un altre cop d'estat, hem de fer això".

"L'estat de setge és pràcticament com l'estat d'excepció i se suspenen determinats drets, i una de les causes de l'estat de setge és posar en perill la integritat del territori, seria d'aplicació també aquí", ha postil·lat el catedràtic.

No obstant això, Francesc de Carreras considera que "arribats a una situació extrema, el fet més probable és que Espanya apliqui a Catalunya l'article 155" de la Constitució.

De Carreras no veu possible que el govern central pensi a aplicar l'article 92, a través del qual es permet a Catalunya convocar un referèndum o una consulta pactada. "Ja ha passat el temps: si no ho han volgut fer fins ara, dubto que ho vulguin fer ara", ha asseverat.

Sobre la reforma de la Constitució, ha afirmat que "hi ha un gran consens entre els partits polítics per fer possible aquesta reforma constitucional", però ha dit que aquest consens és "absolutament impossible" perquè "es necessiten 3/5 parts del Congrés i, en la modificació d'alguns articles, un referèndum".

"Algunes reformes que es demanen als parlaments es poden fer canviant les lleis, no la Constitució", ha manifestat.

En tot cas, ha puntualitzat, la reforma de la Carta Magna "no ha de pensar en com tenir contents només als nacionalistes catalans, sinó en si Espanya funcionaria millor amb aquesta reforma".

El catedràtic opina que el principal error que ha comès l'independentisme és "voler arribar a la independència sense complir les lleis".

Com un dels promotors-fundadors de Ciutadans, Francesc de Carreras ha valorat la "brutal expansió" del partit i ha afirmat que, malgrat el seu creixement, no ha canviat el seu ideari, vigent des de 2007. "Els estils d'Inés Arrimadas i Albert Rivera són molt similars: argumentatius i amables", ha indicat.

Respecte a la legislatura a Espanya, de Carreras "no és partidari" que Ciutadans entri en el govern de Mariano Rajoy. "Han fet bé en no entrar", però ha puntualitzat que "cal veure si Ciutadans i PP es poden entendre millor".

També ha fet una crida perquè el PSOE se sumi a acords parcials sobre qüestions substancials d'Estat. "Si fora possible aquesta gran coalició i el diàleg entre aquestes tres formacions polítiques, poden ser quatre anys molt bons per a Espanya", ha conclòs.