La CUP participarà el proper dissabte a la manifestació convocada per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona per condemnar els atacs terroristes que van provocar 15 morts i 126 ferits a Barcelona i Cambrils. La diputada anticapitalista Mireia Boya ha assegurat que la formació estarà "al costat de la ciutadania" i no al dels representants institucionals. 

En els últims dies, la CUP s'havia plantejat no assistir a la manifestació si aquesta estava encapçalada pel rei Felip VI i el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a qui consideren "responsables indirectes" de l'atemptat terrorista. Després de saber-se que la manifestació serà dirigida per les forces i cossos mèdics i de seguretat, la formació anticapitalista ha assegurat que estaran presents a les marxes de Barcelona i Ripoll però ha descartat formar part d'una segona capçalera de caire institucional.

"No volem repetir el besamans que es va produir divendres al minut de silenci. Hi ha determinats personatges que haurien de mantenir la decència i no ser tan cínics", ha assegurat Boya. Els membres de la CUP, però, encara no han decidit amb quin format participaran a la manifestació. "Com participarem ho acabarem de determinar a partir del resultat del diàleg entre entitats i institucions", ha afegit la diputada.

"És el moment de decretar la mort al procés"

Durant la seva compareixença davant els mitjans, Boya també s'ha referit al calendari previ al referèndum i ha instat a Junts pel Sí a presentar la Llei de Transitorietat aviat i a "iniciar els tràmits per la seva aprovació" abans de començar la campanya electoral, el 15 de setembre. 

"És el moment de decretar la mort del procés i que comenci la via inevitable de la desobediència", ha afegit la diputada. Des de la CUP demanen no esperar a tramitar les lleis -després que la Mesa del Parlament endarrerís l'admissió a tràmit de la Llei del Referèndum- i que abans de La Diada es formalitzi el "procés tècnic i jurídic que ha de garantir el bon funcionament del referèndum". 

És a dir, la CUP demana, per abans de l'11 de setembre, haver signat la convocatòria del referèndum, aprovat la Llei del Referèndum i format la sindicatura electoral. "I anem tard cap a presentar i entrar a registre la Llei de Transitorietat", ha conclòs.