El grup parlamentari de la CUP ha expressat la seva solidaritat amb els encausats pel 9-N, però critica que la defensa de l’expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau passi per desentendre’s de l’organització de la consulta del 9-N. El cupaire Albert Botran ha apuntat que, davant una prohibició injusta, la millor estratègia és l'assumpció de responsabilitats i, en aquest cas, reconèixer que no es va acatar una legalitat espanyola que es considera injusta.   

En aquest sentit, la CUP ha advertit que, quan s'iniciïn els preparatius per al referèndum, també es rebran requeriments injustos que no s’hauran d’acatar perquè “la legitimitat es desprèn del mandat de la gent”.  

Arran parla de "traïdoria"

En aquest mateix sentit però apujant el to s’ha pronunciat Arran, les joventuts de la CUP. L’organització juvenil de l'Esquerra Independentista també considera el judici pel 9N un “judici polític” i “un nou atac a la democràcia per part de l'Estat espanyol”.

Dit això, titllen l’estratègia de Mas, Ortega i Rigau “d’una mostra més de traïdoria a l’independentisme”

“Han desaprofitat una palestra mediàtica per mostrar la voluntat ferma d'exercir la desobediència com a eina imprescindible per fer efectiva la ruptura amb l'Estat”, afirmen mitjançant un comunicat.

“Aquest discurs basat en l'acceptació de la legalitat espanyola entra en absoluta contradicció amb aquelles que entenem que no és possible l'autodeterminació del poble català dins d'aquesta legalitat. Això perjudica greument el procés d'emancipació del poble català”, conclouen.

Arran considera que estem davant una “nova mostra que el referèndum pactat amb l'Estat espanyol, més enllà de significar la subordinació de la voluntat popular al beneplàcit de l'Estat opressor, és absolutament impossible. Així doncs, l'única forma viable per tal que es celebri un referèndum d'autodeterminació en aquesta part del país passa per la desobediència i l'autoorganització popular”.

Data pel referèndum

D'altra banda, la CUP ha demanat al Govern que concreti la data pel referèndum a través del Pacte Nacional pel Referèndum –“no és incompatible no tenir acord amb l’Estat. A Escòcia primer es va posar la data i després es va pactar amb l’Estat”- i ha anunciat que, ben aviat, presentaran una campanya al carrer a favor del 'sí'.

Minuts després, el portaveu parlamentari de JxSí, Roger Torrent, ha afirmat que és el Govern qui ha de concretar la data pel referèndum.