Internament, la CUP viu ara mateix un moment molt delicat. Si la investidura o no d'Artur Mas ja els va posar contra les cordes, ara el debat dels pressupostos ha acabat de posar-hi la cirereta. Les dues ànimes de la formació anticapitalista, el sector més dur d'Endavant-OSAN i els més moderats de Poble Lliure, sembla que hagin arribat al límit. I aquest límit ha portat a plantejar la renovació del Secretariat Nacional (SN), l'òrgan de coordinació que ara mateix està partit per la meitat. Una decisió que es prendrà el proper dilluns.

Aquest canvi en la direcció ha estat forçat bàsicament perquè la meitat del SN, en concret els membres propers a Poble Lliure, volien dimitir, fent volar pels aires l'òrgan al complet. I precisament, per evitar aquest "trencament i xou", segons expliquen fonts de la formació a El Nacional, l'ala més dura ha cedit i s'està intentant buscar una alternativa, "una tercera via", que eviti fer més sang en la divisió interna dels anticapitalistes. I sobretot, que faciliti les coses de cara a la qüestió de confiança del president Carles Puigdemont i els pressupostos de 2017 en el mes de setembre. 

Precisament, aquest diumenge, el portaveu de Poble Lliure, Guillem Fuster, advertia després de la seva primera Assemblea Nacional que "els maximalismes podien portar-nos a un atzucac". Tanmateix, reclamava treballar en les "contradiccions" internes perquè ningú els pugui dir mai més que "són els que frenen el procés independentista".

La tercera via

El SN és l'òrgan que coordina, desenvolupa i executa els acords i la línia política decidida en l’Assemblea Nacional i en el Consell Polític (representants de les territorials) a fi que els acords i decisions de l’organització es duguin a terme amb eficàcia.

Precisament, en la darrera Assemblea Nacional de la CUP a Esparreguera es va decidir canviar el criteri d'elecció dels seus 15 membres. D'aquest total, ara 11 membres han de ser escollits a través de candidatures col·lectives, és a dir, s'han de presentar en equip, la resta són candidatures individuals. És en aquesta via, on la CUP busca la catarsi interna i evitar el trencament.

En aquest sentit, s'està negociant un sol "equip de consens" amb membres de totes les faccions, però amb menys pes del sector dur. De fet, segons expliquen aquestes mateixes fonts, si no s'aconsegueix tancar aquesta tercera via, Poble Lliure es despenjaria i podria fer efectiva la seva dimissió en bloc. 

Segons el reglament de la formació, per aconseguir que aquest equip de consens arribi a formar el nou Secretariat Nacional, la candidatura hauria d'aconseguir el suport mínim del 65% de la militància, que ara pot votar fins i tot de manera telemàtica.