La CUP no participarà en una llista unitària de cara a les eleccions del 21 de desembre, quan queden escasses hores perquè es tanqui el termini per registrar-les.Tot i això, no tanquen les portes a presentar-se amb altres formacions. Si la militància cupaire avala presentar-se, es preguntarà per tres opcions: fer-ho en un format semblant a l'actual de la CUP-CC; articular un acord polític per a un front d'esquerres –entenen que ERC se n'ha desmarcat–; o bastir una llista ciutadana que deixa fora els partits.

"No entra per nosaltres dins d'aquesta proposta que hi hagi partits que hi posin gent de primera línia com Puigdemont", ha explicat la fins ara diputada cupaire Mireia Vehí en declaracions aquest dimarts. En qualsevol escenari, els cupaires consideren que el 21-D té "manca de legitimitat" i que tot plegat ha de servir per "construir república". L'esborrany s'ha enviat a les bases que podran ara esmenar-ho durant dos dies.

Els cupaires han convocat una assemblea per a diumenge vinent on el Secretariat Nacional farà un repàs de l'actualitat política, explicarà els detalls que els han portat fins al moment actual i plantejaran a les bases els quatre escenaris possibles de cara als comicis sense posicionar-se per cap.

El primer d'aquests escenaris és no presentar-se a les eleccions de cap manera i el segon és no presentar-se, però donar suport a una "candidatura civil". "Seria una llista ciutadana, sense polítics, i hi ha temps fins al 17 de novembre per registrar-la", expliquen les mateixes fonts que aclareixen que seria una marca diferent a la de la CUP que englobaria als membres d'una llista.

Un altre escenari seria la creació d'un front amb partits de l'esquerra catalana que també es registraria amb una marca diferent dels partits que s'adhereixin, per la qual cosa tampoc no es veuria supeditada al registre de coalicions que finalitza aquest dimarts a les 23:59.

Les mateixes fonts expliquen que en aquesta llista hi podria haver el partit instrumental anunciat per l'exsecretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, Procés Constituent, altres partits minoritaris d'esquerres i ERC. "Encara que en les últimes reunions sembla que ERC no està disposat a sumar-s'hi", han explicat les mateixes fonts.

Tres mesos i eleccions

La idea dels cupaires és demostrar que aquestes eleccions no són legítimes i proposar que la llista guanyadora es comprometi a mantenir el Govern durant tres mesos per tornar a convocar uns comicis "que sí que serien legítims perquè es convoquen des de Catalunya" i no des del Govern central com succeeix amb el 21-D, en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

La quarta i última opció és que la CUP es presenti en solitari. Són les quatre opcions que durant l'assemblea de diumenge -que encara no té emplaçament- hauran de ser esmenades.

Tradicionalment, en les Assemblees generals de la CUP, després d'esmenar els documents que es presenten es voten els quatre, un cau, es fa una tercera votació entre els tres restants, fins que només en queden dos que es tornen a votar.