La CUP es considera "coautora i cooperadora necessària" de l'organització del referèndum. Així ho asseguren els anticapitalistes en un escrit que han presentat davant del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona. La motivació, argumenten, és "donar resposta als requeriments que aquest jutjat està enviant a empreses, funcionaris i teatres sobre la celebració del referèndum". És el mateix tribunal que la setmana passada va ordenar la Guàrdia Civil que entrés al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) a requerir documentació sobre l'acte de presentació de la llei del referèndum.

D'aquesta manera, la CUP demana al titular de l'òrgan judicial que la tingui com a part investigada en condició de partícip en aquest referèndum. "A ulls de la CUP-CC, aquest referèndum no pot ser mai considerat un delicte, però, atès que hi ha diligències penals obertes, la CUP-CC demana ser-hi present com a actor polític d'aquest referèndum d'autodeterminació, fet que d'acord amb la llei processal permetria tenir accés a l'expedient i poder demanar la pràctica de diligències", afirmen en un comunicat.

En l'escrit, la CUP també hi adjunta una llista de tots els actes previstos fins a l'1-O, "per facilitar la tasca de la Guàrdia Civil i el Tribunal Constitucional". Amb aquesta autoinculpació, la CUP vol "demostrar la necessitat de fer front a l'estratègia de la por que han endegat les institucions de l'Estats contra el referèndum de l'1 d'octubre i contra l'independentisme".

Al final de l'escrit, la CUP assenyala que "com que la majoria els farem en places, no veiem necessari que es desplacin fins allà patrulles per a demanar documentació, primer perquè no portem documentació i segon perquè és tonteria". També lamenten que falten algunes dates perquè algunes assemblees locals encara no les han facilitat. "Lamentem aquesta lentitud i petita dessincronia", es disculpen.

Autoinculpació CUP by El Nacional on Scribd