El secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, ha demanat avui disculpes per les llargues cues que es van produir a primers de maig a l'aeroport del Prat per a la identificació dels passatgers, però, si bé ha reconegut que això dóna "mala imatge", ha assegurat que "pitjor imatge dóna que es produeixi un atemptat". Amb aquestes paraules ha respost el número dos d'Interior a una pregunta al Senat, en la corresponent Comissió d'Interior, li ha formulat el senador socialista i expresident de la Generalitat, José Montilla.

Ho ha dit preguntat pels problemes que es van registrar a l'aeroport barceloní fa un mes, degut a la falta de previsió de personal  per aplicar la nova normativa de seguretat per a passatgers que es moguin dins l'espai Schengen i que va propiciar la col·locació d'una sèrie de màquines destinades a la identificació dels passaports. Segons ha comentat Nieto al Senat, "la gestió ordinària des de l'inici ha funcionat bé" i només van tenir lloc "deficiències" en "els pics" de circulació dels viatgers en un aeroport que, a més, ha experimentat un creixement exponencial de passatgers.

Les anomalies detectades, i les protestes que van ocasionar, van portar Interior a desplegar un pla de xoc amb la inclusió d'unes altres 450 màquines verificadores per a tots els aeroports d'Espanya; l'aeroport del Prat en rebrà "un nombre important", ha apuntat Nieto, qui després ha precisat que 15 ja estan en funcionament.

Amb tot, el secretari d'Estat de Seguretat ha assenyalat que els incidents "segurament sí" es podrien haver evitat, però si efectivament així hagués passat, Espanya s'hauria erigit en l'únic país sense problemes dins l'espai Schengen. "Difícilment la gestió" en situacions com les que es van produir és "perfecta", a menys que s'haguessin "malgastat recursos que per desgràcia" no tenen el Ministeri d'Interior i altres organismes competents.

Disculpes

Nieto, però, ha reconegut que dona "mala imatge que hi hagi cues, però pitjor imatge és que es produeixi un atemptat". "Això és el que cal evitar", ha puntualitzat. "Si per a això hem de causar molèsties, ho sento, i ho sento personalment", ha afegit abans d'apuntar que aquest és l'objectiu prioritari del seu departament, i al mateix temps, la raó que afegeix "pressió" al treball dels agents pel control de la seguretat.

Precisament per aquestes raons de seguretat ha explicat Nieto l'activació d'una nova normativa per a viatgers que circulin entre països de l'espai Schengen. En aquest sentit, ha indicat que en la cobertura de seguretat contra el terrorisme aplicada en aeroports s'havia localitzat "una esquerda", ja que els autors d'alguns recents atemptats en països europeus eren "nacionals d'aquells països". D'aquí la instauració d'un nou requisit d'identificació on abans no n'hi havia, abans de viatjar.

"És una penalitat, però som conscients que el risc que ens mou a assumir aquestes mesures fa que hàgim de veure com un bé aquesta molèstia", ha resumit.

Les noves exigències s'havien previst per al primer semestre de l'any, però es van comunicar amb escàs marge. Espanya, malgrat això, va procurar adaptar-se "de manera rigorosa" en comptes de demanar una demora, en paraules del secretari d'Estat. Montilla, de la seva banda, ha criticat la falta de previsió d'Interior i ha opinat que les cues que es van registrar fa setmanes danyen "la imatge del país i li fan un flac favor a la marca Espanya".