Catalunya Sí que es Pot ha registrat aquest dijous un escrit a la Mesa per tal que resolgui “el greu problema d’incongruència i contradicció” que suposa l’aprovació de les esmenes presentades per CSQP i la CUP en referència a la disposició dels pressupostos que preveu el referèndum. El portaveu de la formació, Joan Coscubiela, ha demanat a la Mesa que paralitzi la publicació dels pressupostos fins que no es resolguin els problemes "d'incongruència".

Aquest dimecres, durant la votació de la Llei dels Pressupostos de la Generalitat del 2017, Junts pel Sí va votar a favor de l’esmena de la CUP, que preveu un referèndum sense la necessitat que s’ajusti “a la legalitat vigent en el moment de la convocatòria”, i també de l’esmena de CSQP, que contempla el finançament d’un referèndum pactat amb l’Estat i, per tant, legal.

Coscubiela considera que es tracta de dues esmenes referides a un mateix article “que diuen coses radicalment contràries” i que “trenquen amb el principi de certesa d'acord amb la seguretat jurídica”. Per aquest motiu, apel·lant al principi legal que reconeix que una llei posterior anul·la l’anterior, CSQP ha demanat que s’anul·li l’esmena que va presentar la CUP i que va ser aprovada amb els vots de Junts pel Sí. “Nosaltres vam presentar una esmena al text que s'havia de votar al ple però quan el vam votar, el text ja havia estat modificat per l’esmena de la CUP”.

Per defensar la postura del seu grup, Coscubiela ha recorregut a la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i el Tribunal Europeu de drets humans, en què s’estableix que “afecta la seguretat jurídica quan el contingut de les lleis aprovades suscita dificultats per identificar el contingut de la norma aprovada”. Així, en cas que s’aprovés la llei, es tractaria “d’un greu problema per a la seguretat jurídica i una trampa política”, ha reblat.

Per aquest motiu, el grup de CSQP demanarà a la Mesa del Parlament que suspengui la publicació de la Llei dels Pressupostos fins que no es resolguin els "problemes d’incongruència"; que sol·liciti un informe als lletrats; i que finalment remeti la llei dels pressupostos, juntament amb l’informe, a la Comissió d’Economia per tal que es realitzi una “redacció harmònica” de la disposició addicional.