El portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, veu la CUP "atrapada en el xantatge" que li fa el Govern perquè faciliti l'aprovació dels pressupostos per al 2017 si no vol ser acusada de dinamitar el procés sobiranista. En una entrevista amb Efe, Coscubiela ha retret a la CUP que s'hagi prestat a negociar els pressupostos de forma bilateral amb el Govern en lloc de buscar un front comú amb les esquerres, cosa que ha situat els anticapitalistes en una situació de "debilitat" que els ha abocat a acceptar les condicions que se'ls imposaven.

Segons Coscubiela, la CUP ha estat objecte del "xantatge" del Govern: "O acceptes la tramitació dels pressupostos o et penjo la responsabilitat de fer descarrilar el procés independentista".

Dimarts passat, el ple del Parlament va validar l'admissió a tràmit dels pressupostos del Govern, amb el suport de Junts pel Sí i la col·laboració de la CUP, que va cedir dos dels seus vots per tombar les esmenes a la totalitat de l'oposició, si bé els altres vuit diputats anticapitalistes es van abstenir per deixar clar que encara no es fan seu el projecte.

Malgrat que la CUP no ha garantit el seu suport a l'aprovació definitiva dels comptes en el debat previst per al febrer i que han anunciat que hi presentaran esmenes, Coscubiela s'ha mostrat convençut que els antisistema donaran suport finalment tant als pressupostos com a la llei d'acompanyament.

El portaveu parlamentari de la confluència d'esquerres al Parlament considera que el Govern ha proporcionat una "coartada" a la CUP per renunciar a la "reforma fiscal" que reivindica sense que les seves bases es rebel·lin.

La "coartada" consisteix a impulsar des del Parlament una proposició de llei conjunta de JxSí i la CUP, ja admesa a tràmit, per crear un impost d'actius improductius pel qual es graven béns immobles, vehicles de motor de gran potència, embarcacions d'oci d'almenys vuit metres d'eslora i aeronaus.

En opinió de Coscubiela, tot i això, aquest impost resulta "del tot insuficient". "És un mecanisme per rentar la mala consciència d'ERC, que ha renunciat a una reforma fiscal, i per donar una coartada a les bases de la CUP" a fi que no vetin els pressupostos per a l'any que ve, a diferència del que va passar amb els comptes per al 2016.

El número dos dels comuns al Parlament ha arremès contra un projecte pressupostari que considera "submís i insensible socialment" i ha considerat deplorable el paper que ha desenvolupat el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ja que ha elaborat uns comptes que són "els mateixos que feia Artur Mas" i que ERC "criticava" quan no tenia responsabilitats en l'executiu català.

Per a Coscubiela, després que Junts pel Sí "ho hagi guanyat tot" en matèria fiscal, resulta una "condició imprescindible" que la CUP se sumi a un front comú amb Catalunya Sí que es Pot i amb el PSC per impulsar una reforma fiscal en profunditat, que modifiqui els impostos propis i cedits, com el tram autonòmic de l'IRPF, l'impost de successions i donacions o el de patrimoni.

Coscubiela ha avançat que el seu grup parlamentari presentarà una bateria d'esmenes en la tramitació dels pressupostos, que inclouen mesures socials com la renda garantida de ciutadania o una tarifació social de l'aigua, a més de polítiques econòmiques destinades, per exemple, a donar suport al sector industrial.