El Govern té un compromís clar que és celebrar el referèndum i, justament per això, no té previst en cap cas convocar eleccions aquest any en cas que l'Estat provi per totes les vies de tombar la convocatòria. Així ho ha dit avui el vicepresident Oriol Junqueras a RAC1, on ha insistit que "les eleccions a curt termini estan totalment descartades" perquè el referèndum "es farà" i ha anunciat que la convocatòria la signaran tots els membres del Govern.

Junqueras, que ha confessat que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va recomanar-li que no signés res, ha preferit no parlar d'això perquè, ha recordat: "Tenim posicions antagòniques".

Si fos per ell, i així li ho demanessin, signaria aquesta convocatòria perquè, ha assegurat: "Intentaré aportar el màxim que pugui en aquest projecte col·lectiu", però ha insistit que l'hauría de "signar tot el Govern de forma col·lectiva".

Estat de setge

Fent un paral·lelisme amb la remuntada històrica del Barça dimecres passat contra el PSG, Junqueras ha continuat sense mullar-se en la data i ho ha justificat posant de manifest que "si el Barça va ser capaç de fer sis gols, tres a partir del minut 88, no és perquè ho haguessin planejat, sinó perquè tenien l'actitud que volien fer gols". Sortint de la metàfora, també ha assegurat, "el millor és treballar amb rigor i seriositat" i, a més, "si ens posem a especular sobre dates, contribuïm a la cerimònia de la confusió".

Segons ell, ara l'important és "tenir la millor caixa d'eines" tenint present que "no sabrem si haurem de fer servir un llapis o un boli". Això sí. El també conseller d'Economia ha subratllat que "tenim clar quins són els calendaris necessaris per aplicar cada una de les coses que hem de fer".

És a dir, si l'Estat decideix aplicar l'article 155 de la Constitució -de la suspensió de l'autonomia-, no serà el mateix que si aplica el 116 -de l'estat d'alarma-. "Si l'Estat decideix aplicar l'estat de setge serà més difícil celebrar el referèndum", ha subratllat, per tornar a reiterar que la qüestió és "què farà l'Estat per impedir-ho".

En cas que l'inhabilitin, Junqueras no patirà. "No patim per si m'inhabiliten perquè, si treballem, la nova República no inhabilitarà ningú", ha volgut deixar clar, al mateix temps que ha recordat que "majories independentistes al Parlament no n'hi ha hagut fins ara" i que, per això, "l'aprofitarem perquè tota la vida hem volgut fer això". "Si acabem inhabilitats, doncs acabarem inhabilitats, però treballem pel referèndum", ha insistit.

I després, a negociar

Convençut que en aquests moments "les decisions que prenen [el govern espanyol] no són gratuïtes" perquè "també tenen costos per a ells", Junqueras s'ha lamentat que el govern de Mariano Rajoy, i també els partits que van permetre la seva investidura, "no fan res per convèncer la gent d'aquest país". "Més enllà de dir que 'ho prohibirem', quin discurs en positiu fan per convèncer ningú?", s'ha qüestionat.

Ara bé. També s'ha mostrat convençut que "l'endemà [l'Estat] tindrà tots els incentius del món per intentar negociar una divisió d'actius", i més encara quan els observadors internacionals i, fins i tot, la Haia, vegin que, ha dit, ho hem fet tan bé com fos possible" perquè "hem seguit la legalitat". I no només això. "El món i Europa també estaran interessadíssims a trobar la millor solució comuna", ha assegurat.

De moment, però, s'haurà de continuar acceptant que "qualsevol cosa que nosaltres diguem, es converteix en el topall màxim de l'Estat" i, a més, "el govern espanyol ha demostrat que pot recórrer qualsevol cosa al TC". Tot i això, el desig del Govern és que a "l'Estat espanyol li vagi tot el millor possible, si els hi va bé a ells, també és bo".