El Tribunal Constitucional ha anul·lat part de la Llei de Consultes Populars de Catalunya del 2010, aprovada pel Parlament en època del segon govern tripartit,  en considerar que tot allò que es refereix a la convocatòria del referèndum d'àmbit autonòmic és inconstitucional i, per tant, nul.

El Tribunal ja va declarar inconstitucional la Llei de Consultes aprovada pel Parlament català el 2014, impulsada amb l'objectiu concret de la convocatòria del referèndum d'independència.

Ara, en una sentència de la qual ha estat ponent el nou magistrat del TC Cándido Conde-Pumpido, exfiscal general de l'Estat, anul·la també la llei del 2010 en aplicar els criteris establerts en resolucions anteriors.

Determina el Tribunal que, amb aquesta norma, Catalunya regulava una modalitat de referèndum que no està prevista en la Constitució ni en la legislació estatal que regula aquest tipus de consultes.

I afegeix que la competència autonòmica per a la seva regulació només podria exercir-se en el supòsit que el legislador estatal, mitjançant llei orgànica, hagués previst la figura del referèndum autonòmic, i això sempre amb ple respecte als concrets termes en els quals l'esmentada figura s'estableixi i reguli.

També el Comissionat per la Transició Nacional

D'altra banda, el TC també ha decidit aquest dimecres anul·lar per unanimitat el decret amb el qual la Generalitat va crear el Comissionat per a la Transició Nacional, una figura clau per impulsar el procés d’independència, així com les competències que se li encomanaven com la coordinació i la implementació de les mesures necessàries per culminar el procés.

També ha anul·lat el Pla Executiu per a la Preparació de les Estructures d'Estat, el Pla d'Infraestructures Estratègiques i altres previsions i actuacions desenvolupades en aplicació del citat decret.