El PP català celebra aquest cap de setmana el seu XIV congrés en un clima “plàcid” i orientat a assentar les bases d’una estratègia política per als pròxims quatre anys que serveixi per rellançar el partit a Catalunya en l’etapa del “postprocés”.

Amb el traspàs de poders entre l'actual presidenta del grup, Alícia Sánchez-Camacho, i el seu successor en el càrrec, Xavier García Albiol, els populars catalans posaran així fi a un període de transitorietat a la cúpula que s'ha allargat dos anys.

En el congrés es projectarà Albiol com a nou president del partit. Com que només s’ha presentat un candidat a la presidència del grup s'espera un conclave "tranquil i sense pugnes", com ha augurat avui en roda de premsa el president del comitè organitzador del congrés i secretari Territorial del PP Català, Ramon Riera.

El congrés començarà aquest dissabte a les 10 del matí amb la constitució de la mesa, presidida per la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat. La inauguració del congrés anirà a càrrec del vicesecretari d’Autonomies i Ajuntaments del PP, Javier Arenas; la vicesecretària d’Estudis i Programes del PP, Andrea Levy; i la fins ara presidenta del grup popular a Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho.

Després el secretari general sortint, Jordi Cornet, presentarà el seu informe de gestió i es debatran les dues ponències que definiran les bases del partit en els pròxims anys; una política, coordinada per Jose Luis Ayllón, i una altra del reglament i serveis a les persones, del diputat Santi Rodríguez. En total les ponències han rebut més de 170 esmenes, entre les que destaca la reforma de la llei electoral municipal, “més duresa” contra el sobiranisme i recuperar el nom de ‘Partit Popular de Catalunya’.

El congrés es clourà diumenge al migdia amb la intervenció del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, dos dies abans que Rajoy hagi de tornar a Barcelona per anunciar una "gran inversió" en les infraestructures catalanes.

La presentació de l'executiva

Albiol presentarà la seva executiva el dissabte sobre les 16:30h. La configuració de l’executiva és una de les principals incògnites, tot i que alguns dels noms més sonats són el del diputat Santi Rodríguez, la portaveu adjunta, Esperanza García, o els exdiputats al Congrés Antonio Gallego i Daniel Serrano.

En tot cas, Albiol també reduirà els integrants a la direcció a uns 22 membres amb la qual cosa es pretén simplificar l’organigrama per tal que sigui més eficaç i àgil i per tal que els membres tinguin responsabilitats més definides.

A més, una de les principals novetats del reglament és que preveurà una nova funció pel secretari general, la de “detectar i vigilar” possibles casos de corrupció de membres del partit.