La Fiscalia Provincial de Madrid ha denunciat l'actual delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, per "un delicte societari de l'article 295 del Codi Penal contra les arques de Mercamadrid" quan era regidora del govern d'Ana Botella. Mercamadrid és una societat mixta i participada per l'Ajuntament de Madrid en un 51%. 

Dancausa pertany al sector més dur del PP. Filla de Fernando Dancausa, impulsor de la Fundación Franco, l'any passat va prohibir les estelades a la final de la Copa del rei al Vicendete Calderón que van disputar el F.C.Barcelona i el Sevilla. El jutge va aixecar la prohibició en l'últim minut.

L'Ajuntament de la capital espanyola ja havia denunciat feia un any malversació dels fons públics en l'adjudicació dels terrenys d'aquesta empresa. L'operació, segons avança El País, va consistir en el fet que els gestors del mercat central de majoristes, que depenen de l'Ajuntament de Madrid, van cedir uns terrenys municipals i van acabar pagant 41.500 euros al mes al beneficiari, en comptes de cobrar. L'operació havia de durar fins l'any 2032 i la xifra final hagués estat d'11 milions d'euros.

El motiu per el qual s'estaria assumint el cost del lloguer, en comptes de cobrar-lo, seria per evitar un litigi judicial amb l'empresa adjudicatària, Merca Ocio. La Fiscalia conclou que l'operació constitueix un delicte societari. 

Contracte "desproporcionat"

L'informe de l'equip de Carmena va elaborar un informe preguntant-se com una cessió d'un sòl municipal podia pujar a la xifra detallada, mentre que en realitat hauria de tenir el valor de 128.000 euros l'any. Per tant, conclou que era una contracte "abusiu i desproporcionat" per a les arques públiques. A més, l'informe explica que en comptes de rebre aquests diners, era Mercamadrid la que pagava a l'adjudicatari del sòl. 

L'operació es va autoritzar al consell d'administració, on també hi té presència Mercasa, participada per la Societat Estatal de Participacions Industrials i el Ministeri d'Agricultura, amb els avals jurídics inclosos que la titllaven d'operació legal. 

Fins a 16 alts càrrecs han estat denunciats, entre els quals figura Pablo González, el germà d'Ignacio González, cap de l'operació Lezo. 

PSOE, dimissió

El PSOE ha exigit formalment la destitució de Dancausa, un cop coneguda la notícia. Per al portaveu Antonio Hernando, Dancausa ja no compleix les condicions per exercir la seva tasca de coordinació de les forces de seguretat a la Comunitat de Madrid, i com el seu càrrec no és d'elecció ciutadana, sinó de nomenament, ha de ser destituïda "immediatament".

"Havent estat denunciada per la Fiscalia per un delicte de frau, no pot seguir al capdavant de la Delegació del Govern", ha reblat Hernando en roda de premsa al Congrés.