Si el dia començava a Madrid amb una concentració davant del Tribunal Suprem en suport a Francesc Homs, el dia ha acabat també amb diverses concentracions, però en aquest cas a diverses poblacions catalanes. Centenars de persones s’han concentrat aquest dilluns a partir de dos quarts de vuit del vespre en diferents punts de Catalunya per donar suport a Francesc Homs el dia en què s’ha iniciat el judici al Tribunal Suprem contra l'exconseller de la Presidència i diputat al Congrés pel PDeCAT, acusat dels delictes de prevaricació i desobediència pel procés participatiu del 9-N.

Les concentracions, convocades per les entitats sobiranistes, s’han dut a terme davant la delegació del govern espanyol de Barcelona i a les subdelegacions del govern estatal de Girona, Lleida i Tarragona i també en altres localitats com Tortosa, Terrassa, Sabadell, Reus, Argentona o Taradell, el poble natal de l’exconseller.

500 persones a Barcelona

A crits de 'Fora, fora, fora la justícia espanyola', 'Votarem' i 'Tots som 9-N', unes 500 persones s'han concentrat a Barcelona a la cruïlla dels carrers Mallorca i Roger de Llúria de Barcelona, davant de la delegació del govern espanyol. Els manifestants, concentrats per les entitats sobiranistes, han lluït pancartes amb lemes com 'Judici immoral' i 'Les urnes no es jutgen'.

A l'inici de la concentració, i flanquejat per la vicepresidenta de l'ANC, Natàlia Esteve, el diputat de CSQP Joan Josep Nuet, membre de la Mesa del Parlament favorable al dret a decidir però finalment no querellat per la Fiscalia per permetre la resolució del referèndum unilateral, ha llegit el manifest en contra la judicialització de la política i en suport a l'exconseller Francesc Homs.

"La democràcia no es pot inhabilitar"

"Utilitzar els tribunals per impedir el debat polític i criminalitzar els representats sorgits de les urnes és impropi d'un sistema democràtic, atempta contra el pluralisme polític i en conseqüència esdevé inacceptable per a qualsevol democràcia", ha assegurat Nuet, ovacionat pels manifestants. "Davant d'un nou intent de frenar un referèndum necessari refermem la voluntat majoritària dels ciutadans de decidir a les urnes lliurement el nostre futur com a poble: cap judici ni cap inhabilitació podran aturar el clam democràtic de la nostra societat", ha reblat. "La democràcia no es pot inhabilitar", ha defensat Nuet.

L'escoltaven a primera fila el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; els diputats de JxSí Jordi Turull (PDeCAT) i Marc Sanglas (ERC); els diputats cupaires Mireia Boya i Albert Botran, i el diputat d'En Comú Podem Josep Vendrell. També Joaquim Forn, regidor del PDeCAT a Barcelona així com el cineasta Ventura Pons. La concentració ha acabat amb clams a favor de la independència de Catalunya i el cant d''Els Segadors'. 

300 persones a Girona i 250 a Lleida

A Girona, unes 300 persones han atès a la crida de les entitats sobiranistes i s'han concentrat davant la subdelegació del govern espanyol, a l'avinguda Jaume I, carregats d'estelades i fotografies de Francesc Homs on s'hi podia llegir 'Mai caminaràs sol'. La lectura del manifest ha anat càrrec de representats de diferents entitats independentistes i, també, de l'alcaldessa de Girona i vocal de l'AMI, Marta Madrenas. El manifest carrega contra el "judici polític" engegat arran del 9-N i critica que l'Estat intenti així "frenar un referèndum que és inevitable". "Votarem i marxarem", han clamat els manifestants. L'acte s'ha acabat amb el cant d'Els Segadors. 

foto 3180606

També, unes 250 persones s'han mobilitzat aquest vespre davant de la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida per manifestar el seu suport a l'exconseller de la Presidència i actual diputat al Congrés coincidint amb el primer dia del judici pel qual ha hagut de respondre davant el Tribunal Suprem arran de la causa oberta per la consulta del 9-N. Els presents, convocats per les entitats sobiranistes, han reivindicat la defensa de la democràcia i han expressat el seu rotund rebuig a la "judicialització de la vida política" per part del govern espanyol, tal com ha recollit el manifest que han llegit responsables de l'ANC i Òmnium.

A Tortosa, diverses desenes de persones s'han concentrat a les portes de l'Ajuntament per mostrar el seu suport a Francesc Homs. També han pres part en l'acte els portaveus dels grups municipals del PDECAT, ERC, Movem Tortosa (ICV) i la CUP, que s'han anat rellevant per llegir un manifest denunciant el "judici polític" contra Homs i les maniobres de l'Estat espanyol per "silenciar la veu dels catalans" i els seus representants polítics. L'acte, en el qual s'han pogut veure també algunes estelades, s'ha tancat amb un llarg aplaudiment.