El nou partit dels comuns comença aquest dissabte les primàries per elegir els seus òrgans de direcció. Una elecció que s’allargarà fins a l’Assemblea del pròxim 8 d’abril i on estan cridats a participar més de 6.000 inscrits a la plataforma fundacional, tot i que el registre segueix obert a més participants.

Diverses llistes i persones de forma individual concorren en aquesta elecció, on l’opció encapçalada per Xavier Domènech, Equip En Comú, parteix amb l’avantatge perquè inclou membres d’altres impulsors, Bcomú, ICV, EUiA i Equo, i fins i tot un membre de Podemos, Vicenç Navarro.

Podem Catalunya s’ha quedat fora de la llista de consens de Domènech, després que el seu secretari general, Albano-Dante Fachin, decidís retirar la seva llista a les primàries el passat dimecres. Tot i això, una altra llista amb gent de Podem i liderada per Jèssica Albiach, segueix endavant.

Fachin va decidir retirar la llista perquè havia demanat als comuns diverses premisses per participar en la construcció del partit i va sotmetre a la votació de les seves bases si confluir o no en cas de que no es complissin: els votants van recolzar l’opció de no confluir.

Les exigències de Fachin passaven per presentar un codi ètic que havia d’estar llest per l’assemblea, un sistema proporcional amb llistes obertes per a l’elecció d’òrgans i “la participació de totes les persones inscrites a Podem de la manera habitual”, és a dir, sense inscriure’s en la plataforma fundacional “Un País en Comú”, tal com exigien els comuns.