Les anades i vingudes dels comuns sobre el seu posicionament pel referèndum no han deixat indiferent ningú i, després que ahir sortissin tots en bloc a anunciar que anirien a votar el referèndum, i que l'alcaldessa de Barcelona assegurés que l'Ajuntament posarà "totes les facilitats" per celebrar l'1-O; han forçat alguns a donar explicacions.

Ada Colau ha volgut justificar en un missatge a Facebook la polèmica generada pels seus al deixar anar dissabte passat que entenen el dia del referèndum com a una "mobilització" posant damunt la taula que la seva intenció és "evitar donar les culpes als altres" i assegurant que, a parer seu, "ens hem d'explicar millor".

Ara bé. Aquesta ha estat l'única autocrítica que ha fet l'alcaldessa de Barcelona. D'un total de 44 línies de text, a la tercera comença a fer un anàlisi del seu partit, de què defensen i què no, i, després, se'n va directa a carregar contra el Govern i les seves presses per celebrar el referèndum. 

El referèndum-mobilització

Colau reitera en aquest escrit que "el nostre consens intern és la defensa del referèndum, en canvi som un espai plural sobre les possibles respostes", però vol deixar clar que "sempre hem estat un espai sobiranista que defensa i treballa activament perquè Catalunya pugui decidir la seva relació amb l’estat a través d’un referèndum efectiu, amb garanties".

A partir d'aquest punt, comença a carregar contra el modus operandi del Govern per convocar i celebrar el referèndum. "Amb la informació de què disposem a dia d’avui, no sembla que estiguem davant un referèndum efectiu i amb garanties", ha exposat, al mateix temps que ha volgut aclarir que "els dubtes són sobre l’eficàcia, no sobre l’objectiu ni el compromís amb el dret a decidir".

Insistint en què, si les coses continuen com ara l'1-O el referèndum serà una "mobilització", Colau ha subratllat que, encara que sigui així, "donem suport a l’1 d'octubre en tant que mobilització contra l’immobilisme del PP, a qui fem principal responsable de l’actual situació de bloqueig".

La consulta de les presses

L'alcaldessa de la capital catalana ha volgut deixar ben clar que el Consistori només es mobilitzarà quan el Govern "concreti la convocatòria i el que demana als ajuntaments" perquè de moment considera "absurd" que se'ls demani concreció quan, a parer seu, els de Carles Puigdemont no ho han fet. 

Colau torna a insistir en aquest punt que l'1-O "lamentablement, té tota la pinta de ser una consulta feta amb presses" i assegura que precisament el 'processisme' sempre ha jugat amb això. Per tot plegat, ha volgut posar de relleu que ella no comparteix l''ara o mai' perquè, segons posa de manifest, "crec que és enganyar la gent, presentant com a senzill una cosa que objectivament és complexa i difícil d’aconseguir".

El tancament de l'escrit és ben clar i mostra l'objectiu del text, que és justificar les diferents visions dels comuns. "Vull llançar aquest missatge, perquè em preocupa el que està passant: és legítim dubtar", vol fer saber, al mateix temps que posa damunt la taula que la seva preocupació no és que el referèndum sigui unilateral respecte el govern de Mariano Rajoy, però sí que ho sigui de "la meitat de la població".

Per acabar, Colau fa una crida a totes les forces polítiques a "entendre's" perquè "el que sí és segur és que, el 2 d'octubre, passi el que passi l’1 d'octubre, haurem de fer avançar Catalunya junts, o fracassarem tots".