Des de Ciutadans estan convençuts que Junts pel Sí i la CUP volen aprovar una declaració d’independència en el ple de dimarts vinent. És per això que demanen al Govern de Rajoy que faci alguna cosa. “Sabem que en menys de 100 hores Puigdemont declararà la independència”, ha advertit el seu portaveu al Parlament, Carlos Carrizosa, després de la reunió de la Junta de Portaveus d’aquest divendres. “Des de Ciutadans demanem a Rajoy que surti d’allà on estigui, que faci alguna cosa, que convoqui eleccions a través del 155.

La convocatòria d’eleccions a través de l’article del 155 és una idea que el partit unionista ha anat repetint des del passat diumenge. Com la convocatòria d’eleccions és una facultat exclusiva del president de la Generalitat, Carrizosa ha defensat que aquesta facultat del cap de l’executiu fos substituïda per poder convocar aquests comicis. Ha denunciat que el Govern té “la democràcia segrestada”.

Després de la nova convocatòria de ple, aquest cop per al dimarts, el portaveu de Cs ha avançat que hi assistiran perquè no ha estat suspès pel Tribunal Constitucional. No obstant això, estan convençuts que és un “exercici de trilerisme”, que el que vol la majoria independentista és declarar la independència, per molt que ho “disfressin”.

Carrizosa ha explicat que, durant la Junta de Portaveus, ha preguntat a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, si aturarà el ple si s’intenta declarar la independència. Segons Carrizosa, Forcadell no ha volgut respondre la pregunta, una incidència que ha fet constar en acta. El dirigent de Cs ha criticat que les institucions catalanes estan “en mans de colpistes”.