Ciutadans i PP han votat aquesta tarda al Parlament de Catalunya a favor que el dia de Sant Jordi sigui escollit “per celebrar col·lectivament la festa de tots els catalans, és a dir, el dia de la Comunitat Autònoma de Catalunya, amb els actes institucionals propis d'aquesta celebració”, i que substitueixi la Diada de l'Onze de Setembre. Així ho han defensat a la comissió de Cultura de la Cambra catalana a partir d’una proposta de resolució de Ciutadans, en què també es proposava donar suport a les incitatives per al reconeixement del dia de Sant Jordi com a patrimoni immaterial de la humanitat. Finalment ha estat rebutjada amb els vots en contra de JxSí, PSC, CSQP i la CUP.

La diputada de Ciutadans Susana Beltran s’ha encarregat de defensar la iniciativa, tot i que s’ha centrat en el reconeixement de la festa del 23 d'abril com a patrimoni de la humanitat i ha evitat abordar el punt primer on es demanava el canvi de data de la Diada, la qual cosa ha provocat que la presidenta de la comissió, Irene Rigau, li demanés un aclariment al respecte.

La diputada taronja ha argumentat la proposta en el fet que, segons C's, a partir del moment que es convoquen les grans manifestacions independentistes, s’ha produït una “apropiació de l’espai públic per part de certes ideologies que fa que la gent se senti desvinculada d’aquest dia”.

Recuperar el concepte de convivència

Més contundent ha estat la diputada del PP María José García Cuevas, que ha subratllat que la “festa de qualsevol comunitat ha de ser una cosa amb la qual s’identifiquin la majoria dels ciutadans i ha de representar elements positius i de concòrdia, cosa que compleix més Sant Jordi que l’11 de Setembre”.

Segons García Cuevas, a la festivitat de Sant Jordi mai no hi ha hagut bàndols confrontats i “exalça valors com l’amor i la cultura”. “Urgeix a Catalunya recuperar conceptes com són convivència, concòrdia, respecte per la pluralitat”, ha assegurat.

La diputada del PP ha volgut, no obstant, matisar les paraules de la representant de Ciutadans per deixar clar que la gent té tot el dret a manifestar-se pels carrers i que el que el seu grup censura és la “politització partidista de les institucions i el Govern de la Generalitat sobre aquesta festa”.

Orgull i honor

Des de JxSí, el diputat Josep Maria Forné ha replicat que “no és veritat que l’11 de Setembre no representi valors positius i constructius” i ha defensat que la memòria “d’aquells, que sabent que perdien, van mantenir la resistència, mereix orgull i honor”

El socialista Rafel Bruguera ha retret que una iniciativa d’aquest tipus obligaria a reformar l’Estatut, cosa que no entra dins les competències d’una comissió de Cultura, i ha defensat una esmena per suprimir aquest punt de la iniciativa.

La diputada de CSQP Gemma Lienas s’ha mostrat preocupada per la celebració del 23 d'abril i ha cridat a “recuperar l’essència de la diada de Sant Jordi, dedicada als llibres i a l’amor” i que, segons ha denunciat, s’està convertint en una “festa comercial i semblant a un programa de teleescombraries”. “No acceptarem que es modifiqui la Diada. Els catalans i les catalanes ja tenim la nostra festa nacional”, ha reblat en referència a l'11 de Setembre.

Des de la CUP, la diputada Mireia Boya ha assenyalat irònicament que, posats a demanar, se situï el 17 de juny, Diada Nacional d’Aran, com a segona festa nacional de Catalunya.