El Govern, amb la ciutat de Barcelona al capdavant, ha confirmat que, malgrat la negativa de l'Estat espanyol, continuen treballant per fer possible l'acollida de 6.300 refugiats. Així s'ha confirmat després de la reunió del Comitè per a l'Acollida de Persones Refugiades, al Palau de Pedralbes de Barcelona. La consellera de Treball, Dolors Bassa, ha concretat que, en aquests moments, Catalunya ja té recursos per acollir 1.800 persones. En aquest punt, la consellera ha lamentat que, malgrat la Generalitat està disposada a ajudar als qui ho necessiten, el govern espanyol "no deixa la gestió directa de l'acollida dels refugiats a les comunitats autònomes". 

Colau, a Brussel·les  

L'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, no descarta emprendre mesures legals si l'Estat insisteix a impedir que les ciutats que ho desitgin acullin refugiats. "L'Estat espanyol incompleix reiteradament les seves obligacions i els compromisos de reubicació adquirits. Veurem si això és jurídicament denunciable davant alguna instància judicial", ha advertit. Colau ha dit que "el govern espanyol està fent un trist paper" i ha afegit que Barcelona exprimirà al màxim les seves competències per poder donar asil al màxim de persones possible. També ha avançat que, des d'inici d'any, la ciutat ha rebut 1.300 peticions d'asil i ja n'ha atès 600.

L'alcaldessa també ha anunciat que, el pròxim dimarts, participarà en una reunió a Brussel·les amb el comissari d'immigració de la UE. Barcelona és l'única ciutat de l'Estat que ha estat convidada a la trobada, juntament amb una desena de ciutats més com Berlin, Atenes, Helsinki o Amsterdam. L'objectiu de la cimera és analitzat el rol de les ciutats i quin ha de ser el seu paper en les polítiques d'asil i refugi.   

Colau i la consellera de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa

Declaració Conjunta

El Comitè per a l'acollida de les Persones Refugiades és un òrgan transversal i de coordinació integrat per les entitats socials, l'administració local i la Generalitat. El Comitè ha aprovat una declaració conjunta que susbcriuen totes les entitats i institucions. D'altra banda, s'ha habilitat un web perquè els refugiats coneguin Catalunya i tots els recursos que estan al seu abast. El mateix web també és l'instrument de treball per tal que els municipis concretin els recursos que poden dedicar a l'acollida.