Catalunya en Comú no aposta per donar suport al referèndum de l'1 d'octubre. Així es desprèn del document que la direcció ha realitzat de cara a l'1-O i que es votarà aquest mateix dissabte. Es tracta d'un text que busca el consens de les diferents sensibilitats del partit, per això, tot i que no donarà suport al referèndum unilateral, sí que es mostra partidari de participar en les mobilitzacions en favor del dret a decidir. 

El document, avançat per TV3, considera l'actual procés una "fugida endavant" del govern de Junts pel Sí i que "en reduir els espais de pluralisme" no convida "una part significativa" de la societat a l'1-O. A més, creuen que el referèndum plantejat no és el que Catalunya "mereix" ni "necessita". Per això, no hi donen suport. Això sí, el text deixa clara la voluntat de donar suport a les mobilitzacions que es facin a favor del dret a decidir. 

El document, però, no reflecteix el posicionament definitiu de Catalunya en Comú ja que aquest document, que ha elaborat l'executiva, pot rebre canvis durant la jornada de dissabte a Terrassa en una reunió de la coordinadora nacional, on s'han presentat "diversos documents" fruit de les discussions a les vegueries. 

En qualsevol cas, però, el text de l'executiva per ara va en línia amb les declaracions dels darrers dies i avisa que entenen el procés com una "fugida endavant" del Govern perquè van interpretar "erròniament" els resultats del 27-S, cosa que "han anat deixat cada vegada més gent enrere i ha anat reduït els espais de debat i de pluralisme". "Aquest fet ha comportat que una part significativa de la població catalana no se senti convidada a participar a l'1-O", afirma el text. 

Per això i després de reunions amb el Govern i de la informació del 4 de juliol, la direcció dels comuns constata: "Aquest no és el referèndum que Catalunya mereix i necessita, a fi de solucionar de forma definitiva el seu futur polític". Ara bé, entenen "lògic" que sectors de la població vulguin participar a l’1 d’Octubre "enfront l’immobilisme" del Partit Popular. Per això insisteixen que donaran suport a les mobilitzacions que facin avançar el dret a decidir. El comunicat dels comuns d'aquest dijous considera que "és evident que s'està parlant de l'1-O i de totes les convocatòries lligades al context polític". 

L'esborrany també apunta que l'actitud "criminalitzadora" del PP i l'immobilisme representen "el principal obstacle per trobar una solució a la situació de bloqueig" a Catalunya.  A l'espera del debat i l'aprovació del document dissabte, Catalunya en Comú fa una crida a no renunciar al referèndum que Catalunya mereix i necessita, que al seu entendre passar per interpel·lar grans majories, implicar un debat real, tenir efectes jurídics i aconseguir reconeixement internacional. La coordinadora de Catalunya en Comú fixarà una primera posició aquest dissabte, que es traslladarà als inscrits en una votació.