El Govern ampliarà el seu desplegament internacional amb una nova delegació a Copenhaguen (Dinamarca), que esdevindrà la seu de l'executiu català pels països nòrdics a partir de demà dimecres. El principal objectiu del Govern és potenciar les relacions bilaterals amb Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, acudiran a la inauguració de la nova delegació, situada a la capital de Dinamarca. A l'acte també hi assistirà la delegada del Govern als països nòrdics, Francesca Guardiola.

Segons ha apuntat el Govern, la constitució de la delegació respon a quatre grans objectius: enfortir les relacions de col·laboració amb els països nòrdics, promoure i defensar els interessos de Catalunya, donar servei als catalans residents en aquests països i augmentar la presència catalana en l'escena internacional.

Amb la de Copenhaguen són dotze les delegacions del Govern a l'exterior: la Unió Europea; el Regne Unit i Irlanda; França; Alemanya, els Estats Units, el Canadà i Mèxic; Àustria, Itàlia; Portugal; Ginebra; Polònia i els Països Bàltics, i Croàcia i els Balcans.

Acte amb representació institucional

La inauguració de la delegació tindrà lloc el dimecres 30 d’agost a les 17.30 hores. Després d’una actuació a càrrec de la colla castellera dels Xiquets de Copenhaguen, el president Puigdemont i el conseller Romeva visitaran les instal·lacions, acompanyats de Francesca Guardiola.

Acte seguit s’iniciarà l’acte d’inauguració, amb les intervencions de la delegada del Govern als països nòrdics i del director de Trade and Investment a Copenhaguen, Jacob Duus. Hi haurà també l’actuació musical de l’estudiant catalanosuec del conservatori del Liceu de Barcelona, Fredrik Strand, i una lectura literària a càrrec de l’actriu i escriptora danesa Marie Tourell Soederberg. L’acte d’inauguració es tancarà amb els parlaments institucionals del conseller d’Afers Exteriors i del president de la Generalitat.

Relacions Catalunya-Països nòrdics

Amb la creació de la nova delegació el Govern vol reforçar i institucionalitzar les relacions ja existents entre Catalunya i els països nòrdics, que tradicionalment han estat de tipus comercial. De fet, des de 1991 Acció, l’Agència per la competitivitat de l’empresa, té una oficina a Copenhaguen per potenciar les relacions econòmiques i comercials entre Catalunya i Suècia, Noruega, Finlàndia, Dinamarca, Estònia i Islàndia.

Les exportacions catalanes a Dinamarca i Suècia representen una cinquena part de tot el que hi exporta l’Estat espanyol. A més, Catalunya disposa d'un nombre important de filials d’empreses sueques i daneses i diverses empreses catalanes estan implantades en aquests països.