La Fiscalia s'ha obert en canal en una setmana en què el ministre de Justícia, Rafael Catalá, gaudeix de la màxima exposició pública. Tant és així, que després de la compareixença de control al Senat, va esquivar dimecres la premsa als passadissos d'un acte, però no ha pogut escapar d'un esmorzar informatiu del diari El Economista, on estava convidat. Catalá ha aprofitat la distensió de l'acte per assegurar que són "barbaritats, basades en l'anècdota i el desconeixement", veure com a anomalies les discussions entre fiscals, o les presumptes maniobres per apartar els fiscals del cas Lezo.

"És rotundament fals, no se'l va intentar cessar, al contrari, s'ha proposat la seva renovació. I ara ja es va dient que estan passant coses rares, i l'acció es faria a manera de represàlia. No és cert tot això", ha dit el ministre sobre Carlos Yáñez, encarregat dels interrogatoris de l'operació, dirigida juntament amb la fiscal Carmen García. Segons avançava la cadena SER, que citava fonts de la Fiscalia i la Guàrdia Civil, el fiscal Anticorrupció Manuel Moix va ordenar a Yáñez que renunciés i tornés a Granada, on té assignada la seva plaça. Però finalment, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha decidit mantenir Yáñez en la investigació.

Però davant les informacions publicades, el ministre es refugia en la doctrina per afirmar que alguns "parlen i escriuen sense saber". Exposa que els fiscals sempre es reuneixen en la Junta de Fiscals per discutir el seu criteri, cosa que seria normal en una institució jeràrquica quan un subordinat discrepa de la instrucció del superior. L'explicació li serveix per justificar, novament, que Moix hagués intentat obstaculitzar presumptament la investigació del Cas Canal. La qüestió és que fiscal Anticorrupció hauria menystingut que uns fets de l'any 2001 perquè podrien "enterbolir" l'operació.

Així les coses, Catalá compta amb el suport del president espanyol, Mariano Rajoy. "El meu president em va trucar per donar-me ànims i dir-me que aquestes coses passen. Em va dir que continuéssim treballant com fins ara", ha revelat. Això li permet tirar pilotes fora, i enviar un missatge velat a l'oposició. "Davant d'alguns que creuen que poden fer mal a les institucions perquè així fan mal al govern de què formo part, vull reivindicar l'activitat que desenvolupa cada dia la Fiscalia en la defensa de l'interès general", ha reblat, acompanyat de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna.