El portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, demana a CDC que, "si no hi ha mala fe", rectifiqui i canviï el nom del nou partit que substitueix Convergència. Tal i com ja van advertir, des de Demòcrates no descarten cap via -administrativa, judicial- per forçar el canvi de nom.

Demòcrates entrarà demà un escrit al registre de partits per fer explícita la preocupació per la possible confusió entre Demòcrates i Partit Demòcrata Català si, finalment, conviuen les dues formacions amb les actuals denominacions.

La formació de Castellà s’empara en l'article 3 de la llei de partits que precisament justifica que no s’admeti el registre d’un nou partit polític amb una nomenclatura que pugui generar confusió amb altre formacions ja existents.

“Dirigents de CDC reiteren que no hi ha hagut intencionalitat ni mala fe. Que no hi havia una estratègia premeditada d’usurpació del nom per evitar una OPA hostil. Nosaltres ens ho volem creure, però les coses es demostren amb fets”, ha apuntat Castellà que ha remarcat que, de moment, volen “esgotar la via administrativa abans d’arribar a la judicial”.

Exigències de mínims

Demòcrates demana a CDC que, si no hi ha mala fe, prengui quatre mesures: diferenciar les sigles polítiques, que el logo no se sembli, que tampoc utilitzin el color blau en la imatge del partit i que no utilitzin el mot “Demòcrates” per referir-se als militants del partit.   

Si el Partit Demòcrata Català renuncia explícitament a aquests quatre punts, Demòcrates de Catalunya renunciarà a la via judicial. Si no es així, es replantejaran els pactes i acords que aquest partit, que va néixer de l’escissió d’Unió, té amb la migrant CDC en diferents àmbits.

Conseqüències

Castellà ha argumentat que la voluntat de Demòcrates és "ser lleial a JxSí" perquè van néixer per impulsar-lo però també ha assenyalat que, en funció de quin sigui el comportament de CDC en les properes setmanes, pot haver-hi conseqüències en diferents àmbits, com el municipal.

Malestar

Des què es va apuntar que el nou partit hereu de CDC es pogués anomenar Partit Demòcrata Català, Demòcrates va explicitar el seu malestar.

Fonts consultades asseguren que la denominació és una estratègia per anul·lar políticament Demòcrates després que la formació negués dissoldre’s en la nova Convergència.

I és per això que, oficialment, la direcció del partit demana un compromís de no agressió inequívoc que, en aquest cas, passa pel compromís de diferenciar clarament la marca.