La diputada alemanya Katja Dörner (Verds) ha portat al Bundestag, el parlament federal alemany, diverses preguntes sobre els presos polítics catalans, per tal que les respongui el govern de la cancellera Angela Merkel. És el primer cop que el cas dels presos polítics arriba al legislatiu alemanya d'una forma tan explícita.

Dörner ha formulat dues preguntes, que han estat contestades per escrit:

1) El govern alemany considera que s’estan respectant els Drets Humans a Espanya?

2) Quines conclusions treu el Bundestag de les afirmacions d'Amnistia internacional en el sentit que la presó i l’acusació de rebel·lió son injustes? Com pensa actuar el govern alemany?

La resposta del govern alemany ha estat de to oficial i ha indicat que al seu entendre Espanya és un Estat de dret "com a membre que és de la UE". Però tot i això, apel·la a un tracte als presos polítics també segons el dret internacional. "El govern federal alemany assumeix que els presos catalans en presó preventiva a Espanya seran tractats d'acord amb els principis de l'Estat de dret i que els detinguts estaran amb garanties pel dret internacional i que es respectaran els drets fonamentals", assenyala.

Respecte a la pregunta sobre les crítiques d'Amnistia Internacional, el govern alemany afirma que la qüestió dels presos catalans s'ha de considerar interna d'Espanya. "El govern federal alemany no té posició sobre la demanda d'alliberament dels presos catalans que estan en presó preventiva o sobre la justificació de la presó preventiva. Aquestes decisions corresponen als tribunals espanyols", assenyala.

El Tribunal d'Schleswig-Holstein va afirmar en la seva resolució sobre el president Carles Puigdemont, que no hi ha base jurídica per a l'acusació de rebel·lió, i no va acceptar l'extradició per a aquest concepte.