El Vietnam, l'Iran, el Canadà, Noruega, Lituània, Suïssa... La carta que Carles Puigdemont i Oriol Junqueras van escriure conjuntament demanant un referèndum a l'escocesa ha fet la volta al món. Diferents mitjans internacionals han fixat la seva mirada en la insistència del Govern a pactar (i dialogar) el referèndum amb l'Estat, han volgut recordar els diferents cops de porta de l'Estat a Catalunya -així com la judicialització del procés- i molts recorden que Catalunya és una regió "rica" que té la seva pròpia llengua.

Sota el títol "Catalunya sol·licita un referèndum sobre la independència", el diari vietnamita Xaulan posa damunt la taula que "la lluita per tenir més autonomia, o inclús plena independència d'Espanya, és cada vegada més aguda per Catalunya".

Aquest rotatiu, que defineix Catalunya com una "nació cultural única", recorda que el govern de Puigdemont està compromès amb la ciutadania a celebrar el referèndum al setembre i subratlla que "aquesta vegada serà vinculant [...], malgrat l'oposició de Madrid". Des del Vietnam es posa en dubte si la seva celebració es portarà a terme amb l'aprovació de Mariano Rajoy que sempre insisteix que és contrari a la Constitució o, al contrari, es farà de manera unilateral perquè, assegura, "la majoria dels catalans estan a favor del referèndum".

Insistència

Press TV, un mitjà públic de l'Iran, destaca que "Catalunya torna a demanar novament el referèndum d'independència", així com que aquesta vegada ho han fet mitjançant una carta dirigida al govern espanyol en què demanen celebrar-lo a l'escocesa. Amb una fotografia dels catalans que van viatjar a Madrid -o que ja hi eren- pel judici a Francesc Homs, aquest mitjà es mostra a l'espera del que passi al Parlament escocès quan es voti convocar un segon referèndum.

La majoria de mitjans coincideixen a definir Catalunya com una "regió rica", tot recordant que, a més, té la seva pròpia llengua, motiu pel qual -i encara més amb la crisi- "molts renuncien a enviar diners en impostos a Madrid per donar suport a les regions més pobres". El mitjà iranià també es fa ressò dels diferents processos judicials oberts per qüestions purament polítiques. I no només això. També recorda que les diferents ofensives del govern espanyol "en interferir en l'educació catalana han alimentat encara més les passions", com ja va passar amb la sentència a l'Estatut el 2010.

Febre independentista

Le Journal de Montréal carrega subtilment -i paradoxalment- contra la idea de Puigdemont i Junqueras de provar de (tornar a) demanar un referèndum acordat perquè "han oblidat recordar que Theresa May va dir que no és el moment". Aquest diari, que il·lustra l'article amb una fotografia de la manifestació unionista de Societat Civil Catalana d'aquest diumenge sota el titolet "Febre independentista", aprofita per fer veure l'altra cara de la ciutadania, fent-se quasi més ressò de la concentració que de la carta del president i vicepresident del Govern.

Per la seva banda, el mitjà noruec E24 assegura que Catalunya vol la independència des del 2010, però recorda com Rajoy ha rebutjat la celebració d'un referèndum pactat "repetidament" i remarca que, precisament per això, el Govern el farà sigui o no pactat amb l'Estat, de la mateixa manera que ho ha escrit el rotatiu lituà Lrytas, que titula "Catalunya torna a demanar permís a Madrid".

Altres mitjans com el suís Le Temps o la plataforma europea especialitzada en notícies Euractiv també han donat importància a la qüestió destacant l'"absència de diàleg" per part del govern espanyol, així com el fet que, mentre Escòcia segurament celebrarà un segon referèndum d'autodeterminació, Catalunya ho tindrà més difícil.