Cinc diputats del Parlament d'Estònia han enviat aquest dijous una carta al president espanyol, Mariano Rajoy, com a mostra de protesta pel setge a l'1-O. Els diputats es mostren preocupats pels últims esdeveniments que han tingut lloc a Catalunya i demanen al mandatari espanyol que inici el diàleg entre el seu Govern i el català i, trobar així, una solució "pacífica" i "basada en el respecte". 

En la carta, els diputats asseguren no entendre l'actitud de Rajoy i manifesten que "les amenaces, les sancions i el consistent refús al diàleg no són atributs de l'imperi de la llei". "La democràcia es basa en el diàleg", afegeixen.

"Una demostració de força per resoldre les qüestions polítiques no és una característica de la democràcia", asseguren els signats. A més, avisen que l'estratègia utilitzada els últims dies no li donarà els "resultats desitjats", i només demostrarà "la inhabilitat o la renúncia dels polítics espanyols per arribar a compromisos". 

A més, li recorden que els problemes polítics els han de solucionar els polítics i no pas "la policia o els jutges" i asseguren que "el diàleg, els acords i la cooperació són l'únic mètode acceptable dins la democràcia moderna europea". 

Per tot això, li demanen que "iniciï finalment el diàleg amb les autoritats catalanes i els catalans per trobar una solució pacífica que estigui basada en el respecte mutu".

Aquesta carta arriba el mateix dia que una vintena de diputats i lords a Westminster també hagin enviat una carta a Rajoy per demanar-li que permeti el referèndum de l'1 d'octubre​.