Els nervis de les últimes hores abans de saber quin serà el veredicte que la ciutadania triarà en aquesta segona ronda electoral es comencen a fer visibles i és per això que els líders de les formacions polítiques que es presenten a aquestes eleccions han sortit en tromba a demanar que ningú es quedi a casa.

Després d'haver dipositat les seves dues paperetes dins les urnes i haver-se fet la foto que quedarà per la història, tots els candidats a les eleccions d'aquest 26-J han animat la ciutadania a no fallar a la seva cita amb les urnes perquè es produeixi un canvi real a la política de l'Estat.

Espanya serà el que els espanyols vulguin

El candidat del PP i president en funcions, Mariano Rajoy, ha votat avui al voltant de les 11.00 hores al barri d'Aravaca de Madrid i, enmig d'un encreuament de crits de "president, president" –els votants populars– i "sí que es pot" –els electors de Podemos–, ha assegurat que "Espanya serà el que els espanyols vulguin que sigui".

Rajoy no s'ha quedat curt amb les seves declaracions i, tot seguit, ha afegit: "I tindrà el govern i els diputats que els espanyols vulguin que tingui". Per això ha animat "tots els espanyols que estimen el seu país" a anar a les urnes perquè "cada vot és important".

Mariano Rajoy vota a l'escola Bernadette del barri d'Aravaca de Madrid / EFE

Màxima legitimitat

Que el proper govern –si n'hi ha– tingui "la màxima legitimitat possible" és la prioritat del candidat socialista, Pedro Sánchez, que ha anat a votar a les 11.10 hores al centre cultural Volturno de Pozuelo de Alarcón acompanyat de la seva dona, María Begoña Gómez Fernández. Però perquè això sigui així cal que la participació d'avui sigui "massiva".

Sánchez s'ha mostrat "tranquil i esperançat" perquè opina que després de tots aquests mesos sense govern els espanyols "hauran conegut millor els projectes" de tots els candidats i partits. Ara bé. El líder socialista no s'ha volgut mullar sobre el sorpasso i, preguntat per si creu que això passarà, s'ha reiterat en la seva idea que l'important és anar a les urnes.

Pedro Sánchez vota al centre cultural Volturno de Pozuelo de Alarcón / EFE

A guanyar

El líder de la coalició Unidos Podemos, Pablo Iglesias, ho té clar: avui la nova coalició d'esquerres surt "a guanyar" per fer fora de la Moncloa Mariano Rajoy "i les seves polítiques" i per això tothom ha d'anar a les urnes. Després de votar cap a les 12 hores a l'institut Tirso de Molina de Vallecas acompanyat de la seva mare i del seu secretari polític, Íñigo Errejón, i d'haver tingut una clamorosa rebuda a crits de "president, president", ha insistit a "allargar la mà" als socialistes per pactar junts i formar govern.

"La història no pot detenir-se i estem cridats a governar", ha posat en relleu mostrant la seva "tranquil·litat" perquè, segons ell, els votants "no creuen en les apel·lacions a la por" i, a parer seu, triaran "un govern seriós i responsable". "Podem guanyar, crec que ho estem tocant amb la punta dels dits i que tothom té clar que qui pot frenar el PP és Unidos Podemos", ha sentenciat.

Pablo Iglesias, acompanyat d'Errejón, vota a l'institut Tirso de Molina de Vallecas / EFE

Eleccions diferents

Eleccions "absolutament noves". Així ha titllat la repetició dels comicis el candidat de la coalició Unidos Podemos Alberto Garzón quan ha anat a votar a l'escola Manuel Laza Palacios de Rincón de la Victoria a Màlaga a les 9.30 hores i ha considerat que aquesta segona ronda electoral "ha incidit en la il·lusió i les esperances dipositades en la confiança de la gent".

Garzón, un dels candidats que més ha matinat per anar a les urnes, també ha fet una crida a la participació perquè "com més gent voti, més assegurat estarà el canvi històric a Espanya". A parer seu, aquest canvi històric ja ha començat amb la unió de Podemos i Izquierda Unida. 

Alberto Garzón vota a l'escola Manuel Laza Palacios de Rincón de la Victoria, Màlaga / EFE

Vot moderat

La solució del candidat de Ciutadans a la Moncloa, Albert Rivera, perquè no es polaritzin "els extrems" és que els votants moderats no fallin a la seva cita amb les urnes perquè "els extrems sempre van a votar". Ho ha dit després de dipositar el seu vot a l'urna poc més tard de les 10.30 hores a l'escola Santa Marta de l'Hospitalet de Llobregat acompanyat de la seva dona, Beatriz Tajuelo, on ha posat sobre la taula que "és el moment de posar el país per damunt de les cadires i de qualsevol personalisme".

Rivera ha subratllat que avui Espanya "es juga moltíssim davant del dilema" que viu el país amb una situació de "bloqueig institucional i polític" i, per això, ha fet una crida a "desbloquejar", arribar a "acords" que permetin la configuració d'un govern i impulsar "els canvis" que es necessiten.

Albert Rivera vota a l'escola Santa Marta de l'Hospitalet de Llobregat / EFE

Vot massiu pel canvi

Si la ciutadania de Catalunya vota "massivament", s'aconseguirà el "canvi que tots els catalans necessiten". Aquesta és l'opinió del líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que, després d'haver votat poc més tard de les 13 hores al col·legi de l'Escola Industrial acompanyat pel seu fill i la seva dona, ha aprofitat per demanar que aquest "dia preciós" que fa avui "sigui el preludi de la inauguració d'un canvi que tots els catalans necessitem".

A parer seu, no hi haurà una gran abstenció perquè "sempre que Catalunya ha votat massivament, ha vingut el canvi i el que semblava impossible s'ha convertit en possible". La d'avui és, per Domènech, "una oportunitat immensa per superar tots els bloquejos dels últims anys i per treure'ns de sobre coses que vivim des de fa molt temps i que són absolutament inacceptables".

Xavier Domènech vota a l'Escola Industrial / EFE

La gran coalició 'is coming'

Ha estat el candidat català més matinador. Gabriel Rufián ha anat ben aviat a votar –a les 9.30 hores ja ho havia fet– a l'escola Ribatallada de Sabadell acompanyat de l'alcalde de la ciutat, Juli Fernàndez, i ha alertat els catalans que "la gran coalició is coming, ja ho han dit el secretari general i la futura secretària del PSOE, Susana Díaz". 

El candidat d'ERC ha animat els votants independentistes a anar a votar perquè hi ha alguns partits que "es perden en la incompareixença" i ha posat sobre la taula que "alguns de nosaltres tenim l'honor de representar un partit que fa 85 anys que espera aquest moment" perquè "Catalunya es defensa a totes parts i a totes hores".

Gabriel Rufián vota a l'escola Ribatallada de Sabadell / EFE

La resposta catalana

El líder de CDC pel 26-J, Francesc Homs, també ha fet una crida a votar sota l'argument que cal donar "resposta catalana" a les "males arts" del govern del PP. Una vegada ja havia votat al Centre Cultural Costa i Font de Taradell passades les 12 hores, ha fet una clara al·lusió al cas Jorge Fernández Díaz posant sobre la taula que la democràcia ha estat "el que ha costat tant aconseguir durant tantes dècades i que ara alguns sembla que volen qüestionar amb dolentes arts".

Sense demanar el vot per CDC, Homs només desitja que els catalans responguin a la nova convocatòria electoral: "Espero que avui el poble de Catalunya contesti a les urnes el que cregui, sigui el que sigui, no determino res, evidentment, però sí que s'expressi lliurement, ja que té l'oportunitat i sorgeixi el que jo anomeno la resposta catalana".

Francesc Homs vota al Centre Cultural Costa i Font a Taradell / EFE

El canvi fonamental

Confiant que hi hagi una alta participació durant la jornada d'avui, la candidata del PSC, Meritxell Batet, ha advocat per aconseguir "el canvi fonamental" i que aquest es materialitzi. Però Batet encara confia més que els socialistes millorin els resultats i ha reconegut tenir "certs nervis" pels resultats.

Després de votar a l'escola pública Pare Poveda de Barcelona, la candidata socialista ha remarcat que "estem en un moment crucial" i s'ha mostrat optimista amb el triomf socialista perquè "sortim a guanyar".

Meritxell Batet vota a l'escola Pare Poveda / @AmbBatet

Més vots, més benefici

El candidat de Ciutadans per Barcelona, Juan Carlos Girauta, ha volgut posar de manifest que una participació més elevada suposaria un "benefici" per al seu partit i, per això, ha fet una crida als votants moderats perquè no fallin a la seva cita amb les urnes.

Girauta, que ha votat al voltant de les 11.30 hores al Casal d'Avis Can Castelló de Barcelona, s'ha agafat a les paraules d'Albert Rivera i ha avisat els moderats que "els extrems compten amb l'avantatge d'estar mobilitzats contínuament".

Juan Carlos Girauta vota al Casal d'Avis Can Castelló de Barcelona / Europa Press

Com abans millor

El candidat del PP català i ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha fet una crida a la participació perquè es formi govern "com abans millor". Deixant de banda la qüestió que l'esquitxa des de fa sis dies, Jorge Fernández, que ha votat a l'escola Augusta de Barcelona cap a les 11 hores, ha ignorat les preguntes dels periodistes sobre les gravacions filtrades etzibant-los que "hi ha hagut molts dies per fer declaracions partidistes".

Això sí. El candidat popular no ha pogut evitar ser increpat per una dona que li cridava: "Fernández Díaz, dimiteix com Cameron. Fora el caciquisme. No havíem acabat amb el franquisme?". 

Jorge Fernández vota a l'escola Augusta de Barcelona / EFE