La vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ha mantingut un tens cara a cara amb els dos únics grups al Senat que defensen la causa sobiranista, més enllà d'ERC i el PDeCAT. És a dir, Podemos i el PNB. El portaveu de la formació morada, Ramón Espinar, ha increpat la vicepresidenta que l'Estat per dir-li que "necessitava oferir alguna cosa a Catalunya"; al seu torn, el senador dels nacionalistes bascos, Jokin Bildarratz, ha demanat un pacte perquè tots els catalans puguin decidir. Però Santamaría ha insistit que l'autodeterminació "no té cabuda a Espanya" i ha afirmat que Podemos només emprava el conflicte amb l'1 d'octubre "per fer fora el Partit Popular".

"Des del dia en què vostè va comparèixer per dir que era una vergonya la votació al Parlament, s'han encarregat vostè i el seu govern d'anar perdent la raó i la legitimitat democràtica", ha denunciat Espinar, que ha recordat que les lleis "hi són per canviar-les als parlaments". Per aquest motiu, ha lamentat que l'executiu de Mariano Rajoy no estigués oferint una resposta política al conflicte català. "Seduir, mà estesa i projecte de país. Dret a decidir i referèndum. Que el seu govern no sigui part del problema, sinó que aporti solucions", ha insistit el senador. 

La vicepresidenta s'ha girat indignada perquè mirava d'establir un debat en termes d'"els bons i els del PP". "Això no va d'independència o democràcia, això va de fer fora el Partit Popular, precisament qui va guanyar les eleccions aquelles on vostès van perdre 1 milió de vots", s'ha vantat. Aquí Santamaría ha retret a Espinar que quan ell governés voldria que es complissin les seves lleis. Per aquest motiu, ha tancat la porta a la consultada pactada –novament–, recordant que "a cap país de l'entorn" l'autodeterminació era un article dins de la Constitució

Sobre això, la vicepresidenta ha recordat ja fora als passadissos de la cambra alta que quan el PSOE va governar tampoc va garantir el dret a decidir. "És moment per al suport i per a la unitat", ha reblat sobre les declaracions del secretari general Pedro Sánchez, que al matí demanava al Senat no deixar el conflicte en mans dels tribunals. En aquest sentit, ha vaticinat que l'1-O el Govern no aconseguirà fer el referèndum, i quan li han preguntat per la declaració unilateral d'independència, ha afirmat que la possibilitat "sempre havia estat al full de ruta de la CUP", de la qual creu que pressiona la Generalitat.

En el cara a cara amb el senador del PNB, Santamaría ha mantingut un to menys elevat. El jeltzale ha considerat que calia "més negociació" amb l'executiu català i la número dos de Rajoy ha replicat que el seu partit sí que dialoga, perquè va assolir un acord pels pressupostos de 2017 amb 8 grups parlamentaris. Bildarratz ha precisat que s'estaria vulnerant l'autogovern de Catalunya i el seu Estatut, amb les conseqüències que això podria generar. "Molta gent ha vist la Guàrdia Civil entrant a les dependències de la Generalitat per detenir responsables polítics", ha exemplificat sobre el punt de no retorn.