Les bases de Podem han ratificat la decisió que ja havien pres els cercles i el Consell Ciutadà del partit: participaran activament en el referèndum de l'1 d'octubre. Així ho han decidit en la consulta interna realitzada durant els últims dies. Concretament, un 64% dels inscrits ha decidit que s'hi havia de participar, enfront del 33% que pensava que no i el 3% que s'ha abstingut. Hi han participat un total de 7.614 persones.

La consulta s'havia de realitzar entre els dies 7 i 11 de setembre, però finalment va ser posposada una setmana per motius aliens a la federació catalana. S'ha celebrat entre els dies 15 i 18 d'aquest mes. Els inscrits havien de respondre a la següent pregunta: "Creus que Podem Catalunya ha de cridar a la participació i mobilització ciutadana l'1-O?".

No obstant això, abans de la consulta a les bases, el Consell Ciutadà de Podem ja havia fixat posició a principis de juliol, després reunir-se els seus cercles. Amb uns percentatges idèntics ("més del 60%"), els cercles van defensar que la convocatòria de l'1-O els "interpel·lava com a organització i espai polític", i que per això hi participarien i cridarien a fer-ho.

Malgrat la participació d'alguns dirigents del partit en actes de la campanya del , com el mateix secretari general Albano-Dante Fachin, el partit no fa campanya com a organització per cap de les dues opcions, sinó que fa campanya per la participació en la votació.

La consulta interna no estava prevista en el calendari de Podem, sinó que va ser una demanda de Podemos  estatal, després de les desavinences. Finalment ha prevalgut la posició inicial de la direcció catalana. Passat l'1-O, Podem tornarà a celebrar una consulta: per decidir si s'uneix o no a la nova confluència dels comuns, Catalunya en Comú. Ha estat el principal punt de conflicte entre Podem i Podemos.