La monarquia espanyola és la institució que genera menys confiança a la societat catalana, només superada per la banca, segons la segona onada del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del 2016, que s’ha fet pública aquesta setmana.

Segons aquest sondeig, en una valoració del grau de confiança, de 0 a 10, la banca obté una nota de 2,15 i la monarquia un 2,24. La tercera institució menys valorada és el govern espanyol (2,28), després de l’Església catòlica (2,59).

Només els votants del PP aproven la monarquia (5,73), segons les dades desglossades per partits. També són els únics que aproven l’Església catòlica i el Tribunal Constitucional, mentre que les institucions que els generen més confiança són els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat (7,43) i l’exèrcit (7,20).

Per contra, qui dóna pitjor nota a la monarquia, són els simpatitzants de la CUP que atorguen a la institució que encapçala Felip VI un 0,41, la menys valorada pels cupaires, que fins i tot donen més nota a la banca, 0,88.

La universitat, la millor valorada

La institució que genera més confiança és la Universitat (6,47), seguida dels Mossos d’Esquadra (5,58) i el propi Ajuntament (5,40). Aquestes són les tres úniques institucions que aproven.

Els mitjans de comunicació freguen l’aprovat (4,94), seguits de la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil (4,56) que passen per davant del Parlament (4,56) i el Govern (4,41).

A l’hora de desglossar els resultats per partits, la Universitat és l’única institució que supera el 5 en el grau de confiança dels simpatitzants de totes les formacions. Des dels de JxSí que, amb un 6,88, són els qui valoren més alt la Universitat fins a la CUP que, amb 5,49, són els que la valoren més baix.

Els votants de JxSí són els únics que aproven el Parlament (6,06) i el Govern (6,10) en aquesta pregunta, mentre que tota la resta suspenen les dues institucions.

Aquesta segona onada del baròmetre del CEO situava per primer cop els partidaris de la independència per davant dels detractors, però alhora posava en evidència el risc que els independentistes perdin la majoria absoluta al Parlament.