L'expresident del govern espanyol, José María Aznar, ha afirmat que "el secessionisme ha destruït el pacte d'unitat" i, per això, rebutja una reforma de la Constitució. "La presumpta reforma no pot ser el pagament a terminis del que vol ara l'independentisme", ha sentenciat.

El president de FAES ha assegurat que Espanya es troba en "un moment crític". Ho ha afirmat en la seva intervenció en el fòrum Ideas de la fundació FAES, just el dia en què el govern espanyol ha anunciat la posada en marxa de l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia de Catalunya.

Per a Aznar, el Govern s'ha saltat les lleis amb el full de ruta independentista però alhora recrimina a l'executiu espanyol la seva passivitat davant del conflicte. "Els secessionistes entenen els silencis com una debilitat", ha deixat anar l'expresident, que ha enviat un missatge velat a Rajoy: "Espanya passa un moment crític i ningú no pot abdicar de la seva responsabilitat".

"Hem vist com el secessionisme català ha anat sobrepassant totes les línies vermelles", ha exposat Aznar, traient el seu to més dur i reivindicant diverses vegades en la seva exposició el respecte a la llei, a la democràcia i a la Constitució.

En aquest sentit, l'expresident ha apuntat a un presumpte engany de l'independentisme. "S'ha inculcat en massa ments la idea que pot existir una independència orada, gratuïta i saludada pel món," quan al seu parer, la realitat és al contrari: segons Aznar, a Catalunya hi ha avui "fractura social, descrèdit internacional, conflicte polític i abandonament polític".

El 155, ara

No és la primera vegada que Aznar envia missatges directes al president del govern espanyol, Mariano Rajoy. De fet, el passat 5 d'octubre, l'expresident va publicar un comunicat en el qual li demanava al govern espanyol que apliqués l'article 155. En el text, el president de FAES va exigir a Rajoy que s'actués sense demora amb "tots els instruments constitucionals" o, si no era així, que convoqués eleccions.