El rei Felip VI i el president espanyol, Mariano Rajoy, així com el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, han marxat de Barcelona després de la participació en el minut de silenci per l'atemptat, en el cas del monarca, i de participar en la reunió posterior amb el gabinet de crisi, pel que fa els membres de l'Eexecutiu espanyol. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha quedat de moment de guàrdia a Barcelona.

El cap de l'Estat ha arribat aquest matí i ha marxat després de participar en el minut de silenci. Felip VI té previst tornar demà per visitar els ferits, en aquest cas junt amb la reina Letícia. 

Pel que fa Rajoy, va participar ahir a la nit en una reunió amb el delegat del Govern, Enric Millo, i els responsables del Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat. La reunió va ser a dos quarts de dotze de la nit i una hora més tard, a dos quarts d'una, el president espanyol va fer una compareixença pública, la primera des que s'havia produït l'atac a la Rambla de Barcelona. Tot i que la reunió es va convocar a altes hores de la nit, el ministre d'Interior va arribar tard i la vicepresidenta, la presència de la qual s'havia anunciat, no va aconseguir arribar a temps.

Precisament, Sáenz de Santamaría ha estat l'encarregada de quedar-se a Barcelona un cop la resta d'autoritats estatals han marxat -a banda de la ministra de Sanitat, la catalana Dolors Montserrat-. La vicepresidenta ha aprofitat per trobar-se amb els responsables d'Exteriors francés i alemany que han acudit a Barcelona a atendre els seus conciutadans afectats pels atemptats, tot i que ha estat el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, qui s'ha encarregat de rebre els dos ministres.

Finalment ha estat el delegat, Enric Millo, qui ha anunciat la trobada amb els ministres alemany i francés a la delegació del Govern espanyol, atès que les competències en relacions exteriors són de l'Estat.