L'expresident de la Generalitat Artur Mas invoca els drets constitucionals a la participació i a la llibertat ideològica i d'expressió en l'anunci del recurs que presentarà davant el Tribunal Suprem (TS) contra la sentència que el va condemnar a dos anys d'inhabilitació per la consulta del 9-N.

Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau -condemnades a un any i nou i mesos i a un i mig, respectivament, pel 9-N- han anunciat formalment davant el Tribunal Suprem que recorreran la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè se'ls absolgui d'un delicte de desobediència al Constitucional.

Els recursos dels encausats se sumen al que la Fiscalia Superior de Catalunya va anunciar divendres passat que presentaria perquè el Suprem condemni Mas, Ortega i Rigau també pel delicte de prevaricació del qual van ser absolts, per la qual cosa el ministeri públic els sol·licitava fins a vuit anys d'inhabilitació.

Avui totes les defenses han presentat l'anunci que paralitza el termini per presentar el recurs al Suprem que justament s'acabava avui. L'anunci que s'ha portat al TSJC permet guanyar temps abans de presentar el recurs davant la sentència imminent de Francesc Homs, jutjat pels mateixos delictes a l'alt tribunal. 

En els seus escrits per anunciar els seus recursos els encausats al·leguen que en les seves condemnes pel 9-N s'han vulnerat fins a cinc preceptes constitucionals, entre ells els de llibertat ideològica i d'expressió i el que reconeix el dret de participació dels ciutadans en els assumptes públics.