La Moncloa sap que els funcionaris catalans són una peça fonamental en el full de ruta independentista i confia que no sucumbeixin a les pressions del Govern català davant del referèndum. Per això, veu important recordar que la primera obligació d'un empleat públic és la "lleialtat" a la Constitució i que el seu incompliment pot portar a incórrer en responsabilitats disciplinàries i fins i tot penals.

Així es recull en un dels argumentaris interns que maneja la Moncloa, al qual ha tingut accés Europa Press, en el qual s'inclouen també algunes pautes de defensa jurídica que poden seguir en cas de rebre ordres de dubtosa legalitat per part del Govern de Carles Puigdemont.

L'executiu del PP confia que els funcionaris no s'arriscaran a possibles sancions i a ser apartats d'un lloc que han aconseguit gràcies a una oposició. Divendres passat, el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va ser preguntat expressament pel paper que esperen dels funcionaris si es convoca el referèndum i va dir que no dubtava que complirien amb la llei i "amb el que ordena el Tribunal Constitucional".

Des de la Moncloa volen recordar que la primera obligació d'un empleat públic és la "lleialtat" a la Constitució i el degut acatament de les lleis. En aquest sentit, subratllen que els funcionaris públics que infringeixin aquest "essencial deure de lleialtat" a la carta Magna poden incórrer en responsabilitats disciplinàries i fins i tot penals. I assenyalen, en l'esmentat argumentari, que l'obediència deguda als superiors jeràrquics no és una clàusula general d'exempció de responsabilitat.

"Catalunya protegirà els treballadors públics"

Fa uns dies, la consellera de Governació catalana, Meritxell Borràs, va acusar el govern de Rajoy de voler "amenaçar" els funcionaris i va dir que, davant del procés polític que viu Catalunya, "preservaran i protegiran els treballadors públics", sense posar-los "en risc".

Fonts de Moncloa lamenten que el Govern "intenti donar la volta" a la situació perquè, segons expliquen, l'únic que estan fent és traslladar als funcionaris que tenen empara legal i que poden no obeir una ordre que vagi contra la Carta Magna i les resolucions del TC.

En l'argumentari, el govern espanyol destaca que els funcionaris públics que, en compliment del seu deure de lleialtat a la Constitució, incompleixin ordres dels seus superiors jeràrquics no poden incórrer en cap responsabilitat, quan aquestes ordres siguin "clarament contràries" a l'ordenació constitucional.

Exigir per escrit

En el text es diu que és recomanable que el funcionari que rebi una ordre contrària a la Constitució exigeixi al seu superior jeràrquic que sigui per escrit. Aquest és un dels assumptes que va estar sobre la taula en la reunió que, a primers de maig, va mantenir la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, amb el president de la Central Sindical Independent i de Funcionaris, Miguel Borra.

En el cas que el superior jeràrquic persisteixi en el requeriment de l'ordre, el protocol recomana deixar constància al superior de la seva opinió sobre la il·legalitat de l'ordre i recórrer als recursos legals. D'aquesta manera es pretén salvaguardar la seva responsabilitat davant de les conseqüències del seu compliment.