L’ambaixada espanyola a Itàlia ha pressionat la Universitat de Nàpols perquè canviés el títol d'una jornada acadèmica sobre Catalunya i hi inclogués un ponent pròxim a les seves tesis. Així ho denuncia el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat). La jornada, que havia estat organitzada per aquest organisme i la Universitat de Nàpols Frederic II, duia el títol de “Moviments d’autodeterminació i secessió postcolonials a l’àrea europea: el cas de Catalunya”. Finalment, però, el nom es va haver de canviar per “la qüestió catalana” per pressions diplomàtiques, segons denúncia el Diplocat.

En la benvinguda a l'acte, el professor titular de Dret Constitucional de la Universitat, Gennaro Ferraiuolo, s’ha mostrat sorprès pel fet que l’ambaixada espanyola a Itàlia els hagués obligat a canviar el títol de la jornada acadèmica. “No volien referències al dret internacional”, ha explicat Ferraiuolo.

El Diplocat també denúncia que l'ambaixada va suggerir a la Universitat convidar un altre ponent a la conferència. Segons expliquen, es tracta de Josu de Miguel Bárcena, professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona. En un comunicat, el Diplocat assegura que Bárcena ha defensat que dins la Unió Europea no hi poden haver secessions regionals que no estiguin contemplades per la legislació europea. 

També expliquen que, Montserrat Guibernau, professora visitant al Departament de Polítiques i Relacions Internacionals de la Universitat de Cambridge, li ha respost que Catalunya té un estatus de “minoria permanent” i que, per tant, mai no podrà accedir a canviar la legislació espanyola.

Per altra banda, l'organisme també explica que, en el torn de debat a la Universitat, ha pres la paraula el secretari de l’ambaixada espanyola a Roma, Juan Cla, per explicar el contingut d’un document que han repartit a tots els assistents amb el posicionament oficial del govern espanyol contra el procés.